* Stanovisko Pirátů k návrhu ministryně Marksové Tominové, jak přimět otce dítěte k čerpání rodičovské dovolené. Paní ministryně práce a sociálních věci má připraveno několik návrhů k řešení otázky zrovnoprávnění žen na trhu práce. Navrhuje podporovat zaměstnavatele, kteří přijmou nezaměstnanou matku, chce přimět otce, aby zůstávali doma s dětmi v rámci rodičovské a také otcovskou dovolenou v šestinedělí. Určitě je zajímavý návrh, aby se otcové více podíleli na výchově svých potomků už v nejrannějším období. Určitě lze uvítat motivace pro zaměstnavatele v podobě slev na sociálních odvodech s cílem zaměstnat matky s malými dětmi. Co však nelze přijmout je nutit rodiče, aby se rozhodovali pod hrozbou, v tomto případě snížení rodičovského příspěvku. Piráti naprosto odmítají cestu k "podpoře rodičů" pomocí finančních sankcí a persekuce, jsou naopak pro pozitivní motivaci. V Česku je 282 240 matek, které ztrácí svou kvalifikaci a těžko hledají po mateřské práci. V naší společnosti dnes chybí umístění v předškolních zařízeních pro 55 tisíc dětí. Navíc jsou podmínky pro přijetí do takového zařízení okleštěny diskriminačními nařízeními, která v demokratické společnosti nemají místo ani opodstatnění. (zákon o veřejném zdraví §50 ) Piráti navrhují, aby ministerstvo místo sankcí pro rodiče, kde je doma jen jeden z nich, šlo cestou pozitivní motivace, kdy by po 6 měsících jednoho rodiče na rodičovské dostávala rodina možnost čerpat až 6 měsíců [po 2000 Kč měsíčně jako příplatek pro druhého rodiče, pokud nastoupí na rodičovskou on (tyto finance by se nevztahovaly k čerpaným 220 000 rodičovského příspěvku a byly by navíc) ].příspěvek, který by byl nad rámec čerpaného rodičovského příspěvku, v případě, že na rodičovskou dovolenou nasptoupí druhý rodič . Rodiče potřebují mít možnost volby dle svých potřeb. Úkolem státu není své občany vychovávat, ale umožnit jim plně se realizovat vytvářením vhodných podmínek. NavrhujíMísto sociálního inženýrství tak za stejnou práci stejnou mzdu a to bez ohledu na rasu, pohlaví nebo vzdělání. Piráti uvítají takové návrhy ministerstva, které umožní rodičům, aby si mohli sami, a svobodně vybírat, jaký styl života upřednostňují. Dále upozorňují, že zavedení bezpodmínečného základního příjmu pro všechny by bylo úplně nejlepším řešením, které by znamenalo daleko větší možnosti pro rodiče, aby byli s dětmi případně doma i oba. Peníze by šly navíc přímo rodičům a ne do obrovského a předimenzovaného byrokratického aparátu. (Jak formulovat odkaz na VZP?) Současný systém cílených sociálních dávek není v mnoha aspektech spravedlivý a často není ani efektivní. Nutí naše politiky snažit se jej neustále "vylepšovat" a dává jim možnost, jak hledat cesty k jeho oklešťování. Piráti proto chtějí dlouhodobě prosadit nahražení byrokraticky složitého systému nepodmíněným základním příjmem. Zvláště rodinám s dětmi to usnadní rozhodování, jak dlouho se péči chtějí věnovat sami a který z rodičů bude s dítětem doma.