Česká Pirátská strana tímto odpovídá na výzvy ke zveřejnění svého stanoviska k pokračující krizi na Ukrajině. Dění se znepokojením a lítostí nad porušováním lidských práv a utrpením ukrajinských občanů sledujeme a proto vyzýváme všechny strany konfliktu, aby se vyvarovaly násilí a napřely veškeré své úsilí k nalezení cesty ke společné budoucnosti. Ohrazujeme se proti neustávajícímu nátlaku západních zemí i Ruska ve snaze rozhodovat o vnitřních záležitostech Ukrajiny. Ukrajinský režim považujeme dlouhodobě za zkorumpovaný, Janukovyče za figurku, která si může dokázovat svou moc nad demonstrujícími, ale o směřování země nerozhoduje. Odhodlání a vůli ke změně nevěříme ani lídrům hlavních opozičních stran, za kterými stojí stejné oligarchické struktury. Věrohodnosti poskytovaného mediálního obrazu nepřidávají ani západní státy, které v Ukrajině zjevně hájí vlastní zájmy (http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/rusko-a-okoli/ser-na-eu-pravila-top-diplomatka-usa-v-boji-o-ukrajinu_297438.html). Rozhořčení a touhu po změně běžných občanů, mezi nimiž jsou i ukrajinští Piráti ( http://piratetimes.net/the-pirate-party-of-ukraine-asks-for-help/), však považujeme za autentické a jejich základní požadavky nemůžeme nepodpořit. Viktor Janukovyč jako prezident selhal a proto nezbývá, než vyjádřit naději, že aktivizace občanské společnosti se tentokrát podobně jako v jiných zemích stane zárodkem širokého hnutí za skutečně demokratický právní stát, dodržování lidských práv a ekonomiku fungující ve prospěch všech obyvatel. Protestujeme proti zatýkání aktivistů (http://nazory.euro.e15.cz/reportaze/osobni-svedectvi-o-zatykani-protestujicich-studentu-na-ukrajine-1058225) násilí, útokům a únosům, ať už jsou páchány bezpečnostními složkami, ultrapravicovými organizacemi nebo kteroukoliv jinou skupinou. Znepokojuje nás rostoucí vliv nacionalistické strany Svoboda. Snahy omezovat právo na shromažďování a nenásilný protest jsou pro nás naprosto nepřijatelné, stejně jako potlačování jiných politických názorů a zneužívání státní moci. Proto vítáme, že většina omezujících zákonů byla odvolána (http://zpravy.ihned.cz/svet/c1-61625390-ukrajina-klicovy-den). Myslíme si, že omezení pravomocí prezidenta a návrat k více parlamentnímu systému by byl správným krokem, ačkoliv ani systémové řešení není zárukou vůle k hledání porozumění a společné budoucnosti. Věříme, že i ty zkompromitované politické elity, které se moci nevzdají samy, ukrajinští občané zbaví vlivu, spíše dříve než později. Rozdělení Ukrajiny není řešení, suverénem jsou ukrajinští občané a nepřejeme si, aby jejich stát byl proti vůli většiny tlačen do područí konzervativního autoritářského Ruska, stal se loutkou USA nebo byl nucen podepisovat nevýhodnou (http://www.novinky.cz/ekonomika/326332-ukrajina-by-zbankrotovala-pokud-by-podepsala-dohodu-s-evropskou-unii.html) asociační dohodu s Unií, která, sama v krizi, nemá nyní co nabídnout. Odmítáme vměšování zahraničních politiků, včetně těch západních, do ukrajinských záležitostí a vyzýváme evropskou i českou diplomacii, aby prosazovala jen taková řešení, která může veřeně obhájit před Ukrajinci i ostatními Evropany - jen tak může být věrohodnou. Odpovídající reakcí na vzniklou krizi by bylo vyhlášení předčasných voleb, jen občané Ukrajiny mají právo rozhodnout o tom, jaké směřování země považují za přijatelné a legitimní, proto podporujeme i tento požadavek demonstrujících. ___ Česká Pirátská strana je otřesena vyhrocením krize na Ukrajině. Napjatě a s lítostí sledujeme probíhající násilí, a proto vyzýváme všechny strany konfliktu, aby se zřekly násilí a napřely veškeré své úsilí k nalezení cesty ke společné budoucnosti. O budoucnosti Ukrajiny musí rozhodnout její občané, ne cizí státy. Ač jsme se k dění posledních týdnů veřejně nevyjadřovali, pozorně jsme jej sledovali. V žádném případě jsme nemohli souhlasit se zatýkáním aktivistů (http://nazory.euro.e15.cz/reportaze/osobni-svedectvi-o-zatykani-protestujicich-studentu-na-ukrajine-1058225), násilím, útoky a únosy, ať už byly páchány bezpečnostními složkami, ultrapravicovými organizacemi nebo kteroukoliv jinou skupinou. Byli jsme znepokojeni vlivem nacionalistické strany Svoboda a faktem, že je považována za legitimní součást opozice. Snahy omezovat právo na shromažďování a nenásilný protest jsou pro nás naprosto nepřijatelné, stejně jako potlačování jiných politických názorů a zneužívání státní moci. Proto vítáme, že většina omezujících zákonů byla odvolána (http://zpravy.ihned.cz/svet/c1-61625390-ukrajina-klicovy-den). Souhlasili jsme, že omezení pravomocí prezidenta a návrat k více parlamentnímu systému by bylo správným krokem, ačkoliv ani systémové řešení není zárukou vůle k hledání porozumění a společné budoucnosti. Nesouhlasíme s porcováním Ukrajiny mezi EU a Rusko, ale požadavek regionů usilujících o větší autonomii vůči centrální vládě v Kyjevě považujeme za přirozený důsledek kulturních odlišností, které mezi nimi panují. Ukrajinský režim považujeme dlouhodobě za zkorumpovaný, Janukovyče za figurku, která si může dokázovat svou moc nad demonstrujícími, ale o směřování země nerozhoduje. Odhodlání a vůli ke změně nevěříme ani lídrům hlavních opozičních stran, za kterými stojí stejné oligarchické struktury. Věrohodnosti poskytovaného mediálního obrazu nepřidávaly ani západní státy, které v Ukrajině zjevně hájí vlastní zájmy (http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/rusko-a-okoli/ser-na-eu-pravila-top-diplomatka-usa-v-boji-o-ukrajinu_297438.html). Rozhořčení a touhu po změně běžných občanů, mezi nimiž jsou i ukrajinští Piráti ( http://piratetimes.net/the-pirate-party-of-ukraine-asks-for-help/), však považujeme za autentické a jejich základní požadavky proto i nadále podporujeme. Včerejší eskalace násilí (http://zpravy.idnes.cz/protesty-v-kyjeve-03m-/zahranicni.aspx?c=A140218_194208_zahranicni_ert) nás však naprosto šokovala a ze zodpovědnosti z ní se nemůže vyvinit žádná zúčastněná strana. Vyzýváme proto k zastavení násilí a vytvoření přechodné vlády, v níž budou zastupeny zájmy všech občanů z všech částí země. Tato vláda by měla dovést zemi k předčasným volbám. Viktor Janukovyč jako prezident selhal a pokud by snad i měl zůstat u moci, legitimita jeho vlády stejně nemůže být obnovena bez demokratických voleb. Podobně vzestup opozice nelze stavět na dobývání budov a napadání policistů radikály, ale měl by být demokratickým vyjádřením vůle ukrajinských občanů. Nezbývá, než vyjádřit naději, že obě strany konfliktu si uvědomí, jak daleko zašly a dokáží společně zastavit rozpoutané násilí. Naději, že aktivizace občanské společnosti se tentokrát podobně jako v jiných zemích stane zárodkem širokého hnutí za skutečně demokratický právní stát, dodržování lidských práv, sociální spravedlnost a ekonomiku fungující ve prospěch všech obyvatel bez rozdílu. Věříme, že i ty zkompromitované politické elity, které se moci nevzdají samy, ukrajinští občané zbaví vlivu, a to spíše dříve než později. Rozdělení Ukrajiny není řešením, ukrajinští občané jsou svrchovaní a nepřejeme si, aby jejich stát byl proti vůli většiny tlačen do područí konzervativního autoritářského Ruska, stal se loutkou USA nebo byl nucen podepisovat nevýhodnou (http://www.novinky.cz/ekonomika/326332-ukrajina-by-zbankrotovala-pokud-by-podepsala-dohodu-s-evropskou-unii.html) asociační dohodu s Unií, která, sama v krizi, nemá nyní co nabídnout. Odmítáme zasahování zahraničních politiků, včetně těch západních, do ukrajinských záležitostí a vyzýváme evropskou i českou diplomacii, aby prosazovala jen taková řešení, která může veřeně obhájit před Ukrajinci i ostatními Evropany - jen tak může být věrohodnou. Jen občané Ukrajiny mají právo rozhodnout o tom, jaké směřování země považují za přijatelné a legitimní.