MF ČB 2/2019 - Schůze MS v Týně nad Vltavou svolána na 24.2.2019 17:00 Místo konání: Hotel zlatá Loď, adresa: Adresa: nám. Míru 251, 375 01 Týn nad Vltavou - ve vinárně (Vchod naproti Kostelu sv. Jakuba, místnost po levé ruce). https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?f=773&t=45999 Schválený program 1. Určení zapisovatele a ověřovatelů zápisů, seznam přítomných 2. Úvodní slovo předsedy - Josef Špak 3. Představování všech 4. Rozpočet MS Českobudějovicko 2019 - Josef 5. Komunální politika v Týně - Jan Novák 6. Petice za záchranu Haly (ČB) - Honza Hošek 7. Komunální politika v ČB - Zuzka Kudláčková 8. Eurovolby - organizace. - Zuzka Kudláčková 9. Vykazování schůzek a práce zástupci Pirátů v samosprávě obcí - Dan Leština 10. Grilování zájemců o členství 11. Volná diskuze Přítomní: Jan Novák, Honza Hošek, Zuzana Kudláčková, Dan Leština, Simon Kostadinov, Štěpán Brich, Mája Tomanová, Tomáš Novák, Tomáš Tvrdík, Jan Lukavský (později), Luděk Blaha, Josef Špak Schůze zahájena krátce po 17h přijaté úkoly a schválená usnesení jsou tučně 1) Předsedající: Jan Novák, zapisovatel: Zuzana Kudláčková, ověřovatelé: Pepa, Honza Novák (a vyberte si jestli jan či Honza :-) ) návrh na změnu pořadí bodů. bod 8 přeřadit před bod 11. vši pro 2) Úvodní slovo předsedy Pepa - se představuje, jsem předseda MS CB a předseda komise IT v Týně 3) Představování Tomáš Tvrdík jem členem ODS, radní v Týně - přišel jsem pozdravit a podívat se, doufá v úspěšnou spolupráci po celé funkční období. Tomáš Novák - otec Jana Nováka, náš kandidát do senátu z minula. Je v komisi IT Amáya Tomanová - jsem sympazitantka a členka IT komise v Týně Štěpán Brich - jsem sympatizant, dobrovolník, momentálně zájemce o členství - představení na fóru se chystá Luděk Bláha: člen JčK, jsem z Písku Simon Kostadinov - Místopředseda kraje, zastupitel V Týně Dan Leština - místopředseda MS ČB - jsem členem komise pro životní prostředí Zuzana Kudláčková - člen, zastupitelka v ČB Honza Hošek - člen, zastupitel v ČB Jan Čert Lukavský - zastupitel v Třeboni - vedu Čepici, v Hradební 13 v ČB. 4) Rozpočet MS na rok 2019 Pepa: je schválený rozpočet kraje. 77 000 mám návrh - udělat rezervu předsednictva (pro drobné výdaje a obce které jsou kolem) Navrhuji rozpočítat to podle klíče jako Kolis Honza N.: pětina jako rezerva předsednictva 15 000? Honza N. navrhuje: ČB a Týn dostanou peníze podle Kolisovo klíče úkol pro Pepu: Zpracovat rozpočet a návrh hodit na fórum do 14 dnů - MF ukládá předsedovi - všichni pro Dan: návrh na ohodnocení volebního manažera 5) Komunální politika v Týně Předsedání přebral Simon * Honza Novák: postupně jsme se do toho dostali, ustanovili jsem IT komisi. Je dost problémů, které je třeba řešit. např, personální kapacity, nehospodárné rozdělování . Bude speciální rada k IT probereme s kolalicí a zároveň to pak probereme na zastupku i s opozicí, budeme muset shodnout se na dlouhodobých řešeních. Máme jen jednoho ajťáka. * řešíme investice, celková nekoncepčnost v celém kraji. Co nás bude hodně trápit: jsme jediný kdo nemá komplexní centrum pro seniory, Tvrdík: prostor pro výstavbu je připraven a teď probíhá výběrové řízení na projekty - vítězný projekt bude cca v dubnu. Je to velká investice. Je možné získat dotace. ( krajské, celostátní) město jako radnice nebude provozovat, bude se hledat provozovatel. zhruba se pohybuje kolem 25- 30 mil ročně - probíhají jednání s Krajem- nechce uzavřít smlouvu dopředu, když to nestojí. Obrátit se krajské zastupitele, náměstky. Rozjíždíme Paro - Máme vyhrazené 2 až 3 mil. * Dan: jak fungujou komise rady? je to veřejný? na záznam? opozice? Honza: Máme tam opozici. Opozice má oba výbory (předsedá), je zastoupena ve všech komisích, někde i dvakrát, komise si volí sama své předsedy.. jednání nejsou veřejná, zápisy nejsou veřejné. Zuz: návrh na zveřejňování zápisů Honza Novák - podíváme se na to. Dan: pokud není důvod nezveřejnit, tak zveřejňovat 6) Předsedání přebral Pepa Jan Hošek stručné seznámení s problematikou Sportovní haly. chceme vyhlásit referendum- sbíráme podpisy, teď se ale ustálila schoda, že referendum vyhlásí zastupitelstvo - je pracovní skupina k otázce referenda. Jan Novák přebírá předsedání Bavili jsme se obecně o referendech a možnostech dotazování se občanů např. v souvislosti s participativním rozpočtem 7) Komunální politika ČB - Zuzka Kudláčková * jsme nepříjemnou opozicí - primátor řídil zastupitelstvo v rozporu s jednacím řádem, podařilo se nám napravit * řešíme halu * máme výbor pro veřejnou správu a IT, má statut, Lukáš Mareš pracuje na činnosti územních skupin. Naše město ale statut nemá :) Rada se rozhodla na základě naší dohody spustit pilotní projekt osadního výboru Třebotovice+Kaliště Honza Hošek: nějaký právník tvrdil že osadní výbory musí být podle katastrálních území, ale to se nám nezdá - k Třebotovice+Kaliště patří i část Sucháče Honza Novák: V Týně jsou osadní výbory a hodně je řešíme s ODS * Zuzka: energetické zpracování odpadu (spalovna) - spolupracujeme se Zelenými, Svatomír Mlčoch je v DR Teplárny ČB, což souvisí Dan Leština: Jan Nezhyba je proti spalovnám Zuzka: A kam máme dávat odpad co se brzy nesmí skládkovat? Úkol pro Zuzku: domluvit se s Janem Nezhybou * Letiště ČB - má se zprovoznit pro veřejný mezinárodní provoz letos, k některým věcem máme výhrady * sociální bydlení Honza Novák: chceme to řešit společně s ČB a navzájem si poradit ZK: zdražují se nájmy všech městských bytů na 75 procent tržního nájmu, což u některých bytů vyskočí na dvojnásobek původních nájmů Simon: kolik bytů? Zuzka: 2000, 900 na dobu neurčitou Zuz: Je málo bytů, pozastaveny prijem žádostí. Zvýšení se zdůvodňuje potřebou peněz na opravy Honza N.: zvládáme v Týně opravit všechno, nájmy jsou pod tržní cenou * havrani na stromech v ČB - jsou hluční, město chce prořezat větve stromů * Dan se ptá jak moc má být přísný na ostatní strany ohledně návrhů na zveřejňování informací z komisí rady města Zuzka: každá komise to dělá jinak, ale máme centrální jednací řád komisí. Poradíme se a zjistíme jestli jedou podle JdŘ. Úkol pro Zuzku a Pepu. Zuzka: jsou technické problémy s pořizováním zápisů, je problematický software a práce s ním. Pepa: každé jednání rady města se nahrává a nahrávky neunikají, tj. argument pro nahrávání aby byl dobrý zápis Dan, Zuzka: Spíš ostatním se snaž pomáhat 8) Eurovolby - organizace Zuzka: nestihame a potrebujeme aby to nekdo organizoval. Mluvila jsem s Lukášem a mohl by to dělat Honza Novák nebo duo Zuzka+Lukáš Mareš. H.N. by mohl mít čas Dan: úkolem volebního manažera je všechno (organizovat). Od kampaně online, přes výlepy všechno v rámci okresu. Budeme dělat něco všichni ale někdo musí mít konkrétní zodpovědnost. Honza Novák si to nechá projít hlavou do konce příštího týdne 3.3.2019 Honza N. se pta ohledne financovani Eurokampaně. Manažer bude muset komunikovat s Kolisem, protože Kolis bude mít na starosti finance. Tj. Bude potřeba komunikovat se Zuzkou Kudláčkovou jako asistentkou. Čert bude mít na starosti PiCe a pořádání akcí Zítra od 15h je v čepici schůzka krajského MO Zbyněk Konvička et al. online kampaň V ČB je od 17h akce pro priznivce a zajemce o clenstvi 9) Grilování zájemců o členství Honza N.: Štěpán Brich je šikovný Štěpán: Je mi čerstvě 18, studuju gymnázium v ČB, o Piráty se zajímám několik let, pomáhali jsme s roznášením novin, byl jsem na akci na Lannovce. Líbí se mi program, hodně se s ním shoduju. Chtěl bych změnit aby se mladí lidé zajímali o politiku, chci jít příkladem v Týně nebo celkově Honza N: s čím nesouhlasíš? Štěpán B.: Spíš globální témata mimo komunální politiku, některá témata jsou taková že mám výhrady a vidím i nevýhody Pirátských řešení. Třeba jsem rozhodně pro part. rozpočet. honza: tvůj vztah k veřejnému majetku. - jsem proti jakémukoli ničení, jednou jsem se unavil a zničil jsem již zničený majetek města - dolomil jsem lampu. představ se na pirátském fóru, navštíví krajskou schůzi, a zhruba v září začnem řešit členství. Chtěl podat přihlášku ale chybí login na fóru, není registrovaný. úkol: zaregistrovat se na fóru, pokud možno přijet se představit na krajskou schůzi v Č.Krumlově 9.3. 10) vykazování práce a schůzek - Dan diskuze byla především o Lukášovi uvolněný člen samosprávy, ba měl více zveřejnovat co dělá, vykazovat to nám a veřejnosti. Honza: vykazuju jen pirátskou KK ale radu ne... ale asi bych měl. Lukáš má veřejnej google kalendář úkol pro Jardu (pokud souhlasí, nepřítomen) - pověsit Lukášovo kalendář na web a odkaz na fb. Dan: je třeba zveřejňovat! co se lidi nedoví, jako by se nestalo. apel na všechny! Je třeba využívat všechny dostupné, možné platformy. (fb, web, redmine) nepirátští členové komise by nás měli informovat a my to pak můžem zveřejňovat. H.Novák Návrh na jednání internet - s návrhem usnesení: MS ČB ukládá svým zástupcům ve veřejných funkcích informovat veřejnost a spolustraníky o rozsahu své vykonávané práce. Pepa jest pověřen vyhlášením jednání. 11) volná diskuze Tvrdík: jsem moc rád, že jsou mladí politicky aktivní, jste budoucnost. Jsou věci, v ktrerých se neshodneme - např regulace prostituce. Někde se shodneme, podpora bydlení - daň z nemovitosti. Jako zást. ODS vám radím, aby stenebyli jenom klubem spisovatelů - podle mého soudu chcete vykazovat veškerou práci kterou děláte - může se to obrátit proti vám ale je to vaše politika. Chápu že je to vaše poltika. transparentnosti, je to na vás. na kom úrovni spolupráce funguje dobře. Některé věci ještě budeme diskutovat. Byl bych rád, kdyby to vydrželo. L. Bláha: reakce na nebezpečí transparence - rizika jsou menší než přínosy. schůze ukončena v 19:25 Ověřil: JŠ Ověřil: JN