Setkání KET Hospodářství a finance, 22.11. Přítomni Michal Š., Tomáš P., Martina Š. Témata k řešení: 1) hledání místa, kde by se KET mohl dlouhodobě scházet - potřebujeme místo, kde nás vzhledem ke krajským volbám nebude moc lidí slyšet, ale budeme mít komfort v podobě přístupu na internet, možnost propočítávat různé varianty atp. 2) expertní činnost v oblastech - Krajský rozpočet - analýza rozpočtu - vytvoření dobré praxe "pirátské rozpočty" - rozklikávací rozpočet - transparentnost - regionální rozvoj - podnikání a zaměstnanost - regionální inovační strategie - po zveřejnění Krajského rozpočtu na rok 2020 se bude KET zabývat připravou highlight bodů pro krajského lídra z krajského rozpočtu - do 9.12. sestaví podklady zastupiteli a krajskému lídrovi * Michal - sociální služby (Oddíl 43) * všichni se podíváme na celý rozpočet a připravíme si podklady * téma RUD 3) návrh na spojení KET Hospodářství a finance s KET Majetek a investice, procesní fungování KET - rozhodnutí PKS - kdo může být členem - projednat s PKS a lídry do ZJMK, čím se máme zabývat a v jaké podobě budou potřeba výstupy - dotazy pošle na PKS Michal 4) náměty v rámci proběhlého brainstormingu - větší zapojení občanů do projektu, ne pouze 15 denní zákonná lhůta - rozklikávací rozpočet, větší podrobnost rozpočtu, aby bylo zřejmé, z čeho se skládá - financování sociálních služeb - efektivita vynakládaných financí vs. výstupy (jasná metrika) - lokální ekonomika, spolupráce obcí, podnikatelů, marketing zaměřený na občany, aby kupovali lokální produkty - podpora hospodářsky znevýhodněných „jižních“ regionů (dnes zjm. Znojemsko a Hodonínsko, BV se díky napojení na železniční a silniční síť z ekonomických problémů již dostala, viz hodnoty nezaměstnanosti, výše průměrné mzdy atp.) - spolupráce JMK + Brno na „nadregionálních“ projektech - financování komisí a výborů: zastupitel (má víc) vs. nezastupitel (má řádově méně), viz zákon o krajích + vyhláška/nařízení vlády a usnesení zastupitelstva