============= Zasedání místního sdružení Přerov =============== 7.11.2017 - 2. zařízením zasedání MS Přerov, restaurace Vista, Přerov Svolání schůze na fóru zde: https://forum.pirati.cz/prerov-f664/schuze-ms-prerov-dne-7-11-2017-t38018.html?sid=078b55422f8828ac9d4ef62ea0d37c61 Přítomní členové: Tomáš Karlík, Petr Karlík, Martin Švadlenka, Martin Adámek, Jan Gebauer Přítomní návštěvníci: Jan Horký (zastupitel SPP), Pavel Ondrůj (kandidát za SPP), Petr Chmelař, Dan Kozák (příznivec dan.di.k) Online: Robert Kavka Činovníci: Zapisovatel - Tomáš Karlík Předsedající diskuze - ================== Program ==================== 1. M. Švadlenka poreferuje co a jak na minulém setkání SPP 2. otázka Volby předsednictví va 3. Potenciál kandidáti do komunálu? 4. Plán aktivit před komunálními volbami 5. Různá diskuze ===================== START schůze =========================== Čeká se na Švadlu Dorazil Schůze začná 18:40 Schvalování poragmu: Program schválen, 3 pro ================== 1. bod rozprava o SPP ========================== = MŠ : Přednesl na SPP, že Piráti půjdou v komunále sami. (Helena N., P. Kohout projevili zájem o našeho kandidáta ), SPP zkusí zamakat na vlastní kandidátce Jan Horký: Puchalský m a Marta Jandová, nehodl JI kandidovat v příštích komunálkách Vůbec. Navrhuje společnou schůzi SPP + Piráti MŠ : Milan Pasinger (zastupitel za ANO) na zastupitelství tiskl prodej pozemku města (pochybné) Bavíme se o možných možnostech spolupráce SPP a Pirátů v komunále. Uvažuje se o spolupráci v koalici. Odmítá předvolební spolupráci s ODS v komunálních oblastech v Pěerově. Jan Horky: Chceme realizovat předvolební průzkum. Mohli bychom přirozeně spolupracovat s Přerovskými p radami. Robert Kavka: Po p ředchozích pokusech jakákoli spolupráce s SpP je nereálná především kohout a netopilova to k volbam nemusime. TK, MŠ: Bereme na vědomí, Částečně souhlasíme, pivo Pokračování Spolupráce (si myslíme) by mohlo Být oboustranně výhod né . Hlavních pár věcí, co se daří SPP: -rozbít koalici ČSSD a ODS -tevřít radnici občanům - zveřejňování prakticky všechno; když někdo chce, na webu města do většiny najde (transparentní účet, zápisy komisí a výborů strojově čitelné online, opendata, záznamy z ZM online včetně archivu, odpovědi na dotazy na webu, zastupitelstvo co měsíc, extrém mezi českými městy), ProblemReport. .. jen ten facebook chybí -dát min. 20 mil. Kč ročně na komunikace -posilit grantový program na kulturu o více než milión ročně -zavést příspěvek "na hlavu" v místních částech -vyprávějte urbanistickou soutěž na 12 ha brownfieldu v centru města -zpracovat a zveřejnit databázi brownfieldů -pomoci málo schopné státní organizace ŘSD s výkupem soukromých pozemků -přímý výsev letniček :-) -preventisté kriminality a zaměstnání nezaměstnaných ze spodních příček ÚP -peníze do školky - nová okna, vybavení -koncentrace na opravy chodníků (vidí hlavně příští rok) -Plán udržitelné mobility -nová režie oslav Vánoce - Cena ? Pavel Ondrůj: Oživení Hradeb - Hudební léto na hradbách (možnost dlouhodobé spolupráce s Pavlem a pořzení hudebních akcí na hradbách) Rober Kavka: To co se povedlo je otazka protoze tohle mohla a zajistila by kterakoli strana mozna i lip nebo hur ale vetsina veci je trend doby kopirovano od jinych. sorry, ale tohle je uplnej nesmysl, shazovat to, co nekdo dosahl s tim, ze by to udelal kdokoliv jinej .. to je jako chtit se za kazdou cenu do nekoho strefit a nemit argumenty (PK) Co se nepovedlo -železniční zastávka v Předmostí -znovuzavedení hazardu v Přerově -koupě Strojaře - to je k diskuzi -mediální obrázek -vydolování peněz z Tepla Přerov jako odvolání ředitele -odborníci v představenstvech a dozorních radách (za SpP ano, za ANO a další jsou tam politika ) -doplňte dle libosti Škodov á ulice ===================== 2.bod - Otázka volby předsednictva MS Přerov ================== Založení vlákna na foru ohledně volby předsednictva MS Přerov. Tomáš Karlík pověřen založením vlákna o volbě. CO NEJDŘÍVE ! Kandidáti budou mít 10 dní na diskuzi a možnost kandidovat Bod uzavřen ====================== 3. Bod - Potenciální kandidáti do komunálu ==================== = TK: Pomalu se musejí bavit o jménech na kandidátce Návrh termínu schůze, jednání potenciálních kandidátů a spolupráce s SPP Návrh zní 30.11. čtvrtek, místo COWorking Přerov S tím se půjdeme jako Piráti Měli bychom udělat schůzi před schůzí v COWorku. Kdo chce kandidovat za Piráty? Martin Švadlenka Jak Horký ? Tomáš Karlík Pavel Ondrůj Jan Gebauer - Honzova maminka, potenciální možnost Petr Karlík? Petr Chmelař (vata) Martin Adámek (vata) Robert Kavka ? Uznávejte pořadí na kandidátce: Vedoucí - Martin Švadlenka C . 2 Jan Horký Název kandidátky - Česká Pirátská strana Budou u nás moct být lidi z SPP Zkusíme najít nezávislé osobnosti z Přerovska Další schůze je ptořeba vyladit, s čím půjdeme za SPP, očekávání, požadavky, ... Založení vlákna na foru ohledně komunikace s SPP, potřebujeme na kandidátku osobnosti. Diskuse o využití metropolitní internetové sítě. ======================= 4. Bod - plán aktivit ===================== ============== Vytvořit: - pirátský NEWSLETTER - prezentovat naše úspěchy, záměry - Pirátské noviny - představení kandidátů - udělat pirátské hadry (mikiny, trička) Uspořádat vyosení na hradbách (Pavel Ondrůj) Vzhledem k tomu, že na komunikaci asi vázne jak komunikace tak zpětná vazba na to když někdo jak jako já píše že plánuje další vyosení a že už mám dohodu skupiny a zvukaře ale nikdo si messneger asi nečte a nechci opakovat proto proto já nechám na vás a dál nebudu řešit! 5. Bod Volná diskuze Konec schůze 21:15 ==== Datum konání 26.10.2017 ==== * ==== Místo konání Restaurace Vista, Přerov ==== ==== Čas konání ===== Začátek schůze v 19:00 === Přítomní členové === Jan Gebauer Petr Karlík Přítomní členové místního předsednictva: Martin Švadlenka Přítomní registrovaní příznivci: Martin Adámek Petr Karlík Dan Kozák Přítomní fanoušci: Pavel Ondrůj Monika Valešová Tomáš Martin Tereza Matěj Buček Dalibor Šnajdr Zdeněk Schenk Honza Horký Petr Jakubec Celkový počet 1 6 Činovníci: Předseda disku s : Martin ŠVADLENKA Zapisovatel Tomáš Karlík ====== Pořád né Jednání neustanoven ====== Předběžné návrhy a nápady v průběhu schůze upravíme: Program schůze MS Piráti Přerov: Rozprava Volba předsednictva (asi bychom měli pouze nominovat kandidáty a pobavit se o možnosti, vzhledem k tomu, že oznámení o čase schůze nemělo být splněno 10 dní předem, takže nemůžeme volit ) Další plán do budoucna Návrhy termínů pro další schůzi a stanovení vhodných údajů pro nadcházející schůzi, nejlépe pravidelné. (Vidím jako nezbytnost být pravidelné !! min jednou za dva týdny Pravidelné schůze - Strategie pro komunální volby 2018 Přijímání nových členů - navazuje na následující schůzi Strategie na další rok fungování MS Přerov Vyosení termínu plánu atd .... Zahájení 19:10 Všeobecná rozprava: Přivítání fanoušků, členů, příznivců Sešli jsme v hojném počtu. Děkujeme všem za podporu. Volba předsednictví: Návrh se odloží na volbu předsednictva na následující schůzi. Schvalování programu: Pro 3, proti 0 Petr Karlík se hlásí jako kandidát na hlasování o předsednictvu. Petr Gebauer Hlásí se jako kandidát na hlasování o předsednictvu. Opět bych se rád ucházel o místo místopředsedkyně, samozřejmě bych měl více věnovat slibuju na psích uších. M. Š v adlenka: Budem hlasovat na foru o předsednictvu? 3 pro, 0 proti Petr Chmelař zájemce o členství: Rozhodl se přidat protože: Podporuje nás, zaujal výsledky voleb, hodnotí výsledky pirátů dobře, myslí si, že by mohl pomoci. Zapojit se do kampaně. Výsledky voleb v Přerov mě překvapily (nemile) - úspěch okamří. Proto se chci angažovat Hlasoval pro piráty, komunikuje s přátely o pirátech. Otázka MŠ: Co program, vadí ti něco? Probíhá rozprava o programu, souhlasí s většinou. TK: co zemědělství, systém dotací, firma monsanto? Monsanto nemá moc informací, ale nesouhlasím se systémem dotací (podpora monopolního zemědělce, korporace), společnost monsanto nemůže posoudit, jsem pro zastopování dotací podle P programu Matěj Buček: Co se ti zdá levicové na P programu? Snažil bych se dát méně času a méně výdajů. - Méně přerozdělovat MB: Vysoké školství od malého bytu zdarma s Jedinou TOP 09 JE profesionální pl v ceně VŠ, MŠ: Vnímáme jakoukoli překážku ke vzdělání jako špatné. Matěj Buček: TK: Na kandidát o členství: byl někdy členem jiné strany nebo ideové organizace? Petr Chmelař: Nebyl R o zprava o Jan Horký Je to člověk, který tu v Pěrahově víc víc než můj Vsichni dohromady. MŠ: Honza odvedl kus práce, angažuje se, je pro sdílenou ekonomiku. Provozuje sdílenou kancelář Coworking Je člen změny . Komunální volby: M . Švadlenka: Čeká nás kampaň, na Pěerovsku Jsme slabí, MÁME Pouze 7,5% v těchto volbách. Máme potenciál jít do komunálních voleb samostatně, ale nemáme moc šancí dostat. V koalici (s podporou silných osobností) bychom byli pravděpodobně silnější. Potřebujeme silné osobnosti z jiných politických subjektů. T aky mám výtky k P. Puchalskému, pivo vládnou tvrdou rukou, Což JE pro Určitě Věci potřeba Pavel O ndrůj: Chce pomoct s kulturou (pořádá koncerty, hudební akce, fotograf, zajistila elektriku na vyrazení na hradbách) Není člen pirátů, kandidoval za SPP v Přerově Nejsem spokojen s chováním P. Puchalského na zastupitelstvu Pavlovi chtěl v komunálním životě s P radami. Kazdy o sobě Mel zapadá v čem je dobrý, podporuje kulturu v Pěřevu Zdeněk Šenk: Kde hledáme naše voličstvo? Petr Karlík: Potřebujeme na kandidátce lidi, potřebujeme osobnosti. Petr Chmelař: Může být kandidát Být nezávislý na P kandidátce? MŠ: ano, může být spolupráce s někým jiným, může být riziko. M. Švadlenka: Otázka na Zdeňku Schenku: Máte nějaké tipy na osobnosti na Pěerovsku do komunálek? ZS: s pirátským jádrem, Na okraji silných osobností. Musíme diskutovat o osobnostech jako MS dohromady a dojít ke konsenzu Ke kultuře: Veřejné školy a školy tam mají sportovní plochy, Jan Gebauer: Nechci jít do komunálu s některými lidmi z SPP Zaměřit se na Podporu sportu, zastaralé haly, Spätné technické vybavení, Malé světla v halách (lidé mají údajně strach z vedení K Lubu T EPLO v Pěřově, ABY d o řešili) Otázka ohledně přerovské kultury: líbí nelíbí, vadí nevadí? c o zlepši t? Pavel O ndruj: Chce se dělat jinak, podhodnocení peněz na kulturu Horký: Problém s financováním, spousta kultury se děje zdarma a lidi nemají zájem o placenou kulturu (spousta peněz je ztracena v kulturním a informačním centru, chybí se lidé, přerov není kulturní město, konkurence) Vánoční trhy jsou slabé, protože nikdo nevyvíjí žádnou aktivitu. (na zastupitelství nebyla zpráva o vánočních trzích) Petr Chmelař: Kultura v Pěerově JE ostuda, je asi o penězích, pohon Bylo na náměstí v Pěerově plno. poznámka: Kdy jdete v Pěerově, Všude j sou reklamy na akci MIMO Pejov, pivo chybějí reklamy na akci v Pěvěvě Schenk: Olomouc je velká konkurence, stahuje lidi, PAK JE v Pěřev prázdno. Jan Gebauer: Kultury jsou dost, ale špatná propagace (měšťák je plná akcí, rozmanitých, lidi o tom neví) více propagovat. Olomouc nás utnul. Jan Horký na hradbách, PR přerova jde dolů, i když kultura mírně přibývá. Nás utnula protihluková vyhláška! Dáváme komerční přestávku od 20:25 Pokračujeme 20:38 Jan Horký: Ještě ke kultuře, opravdu špatná propagace akcí - propagace akcí je na organizátorů akcí, pokud nechtějí propagovat pořádanou akci je na nich nikdo je nutit nemůže. Schenk: Problém s Děti země, týkající se dálnice, zpochybňuje jejich nálezy a důvody proč nestavět Horký: Řeší se dálnice, pan Prachař evidentně nerozumí jak správně postavil dálnici. Další bod schůze: Další směřování na činnost MS P řerov Oblast kultura P Ondrůj: musíme zpracovat celkovou koncepci jak to udělat Uspořádání VyOsení (roberte?) Mám v plánu na počítám na březen duben už mám příslíbenou účast dvou skupin Kowall Company a Breaking The Cycle Termín přesně nemám řeším. J Gebauer: Co pirátské jednání na náměstí? Vypadalo to (podle mé ženy) špatně, neprofesionálně uspořádané. Měli bychom se zaměřit na profesionalizaci těchto akcí, dělat to správně (aby lidé neřekli nehezké věci o účastníky) -co přesně detaily .... Měli bychom se zaměřit na dopravní situaci města, pokud jde o průpichu, dálnici Jan Horký: Ohledně průpichu je ve stádiu žádosti o stav. povolení, stavební uzávěrka odrovnal Jutu. pracuje sem na mobilitu města, překračuje - Omlová zastává názor jako další občané, že průpich je nesmysl a tudíž s ním ani nesouhlasím. Inspirujte se v Mariánských lázních. Začněte tahat do města umělců a lidí z jiných měst, máte (jako piráti) kontakty, abyste se mohli uskutečnit. Vyosení? - ano. Potřebujeme prostory (hradby?) Hradby super alemálo místa a jsem řekl celkově špatně řešeno pro větší akce, pokračovat Zapojovat aktivní lidi. Jaké hodnoty máme pro obhajování v kampani? Dopravní plán - pracoval jsem dlouho, vz Nikl plán mobility - stíhací doklad o DOPRAVĚ v ČR Jan Gebauer: Věnovat se kolem obchvatu (dálnice ale řeší stát), město založilo kancelář pro rychlejší nákup pozemků (a kontaktní centrum) Schenk: Problémy nejsou Děti země (kteří výstabu blokují), ale nevykoupené pozemky ¨-Vyvlastnění? Jan Horký: Vymysleme Strategický plán - najít 10 priorit, kterým budeme věnovat (Věci co v rámci Pěravě můžeme ovlivnit) Měli bychom prostudovat zákon o obcích, poučit se, co můžeme v rámci komunální politiky měnit, na co máme. TK: Udělejme dotazník - CO LIDI V PŘEROVĚ TRÁPÍ? Vyrazíme na ulici, na internet a nasbírejme vzor 500-1000 lidí, pak můžeme vytvořit mezery, které lidi nejvíce v přerově bolesti a následně natát můžeme posílat hlavní body, které se zabývají v komunální. Jako Přerováci dáme dohromady ty nejzásadnější problémy i mé ne? Doprava, práce, protihluková deklarace, romské, bydlení, nevyužité budovy, neaktivní přístup k řešení problémů atd. Atd. Můžeme minimálně efektivně identifikovat, co lidé trápí NEJVÍC - Osobně napadne když někdo dělá takový dotaz, že neví co dál a ptá se s lidmi aby věděl co a jak. nás, jako skupina 15 lidí se naše názory můžou lišit od většiny. První cíl: Postavit dotazník, vyvolejte otázky, počet Co takhle ptát místo toho, co lidem baví, jak řešit, protože to co jim vadí víme. Diskuze upadá :-D KONEC schůze 21:25