Program schůze MS ValMez (12. 12. 2017, Valašské Meziříčí) FB událost: https://www.facebook.com/events/748552492002285/ 1) Představení nových členů a příznivců / Hlasování o přijetí nového 2) Komunální volby 2018, sestavení programu a debata o kontaktování místních hnutí 3) Deskovky / VyOsení + info o ukončení PaRo 4) Účast na CF 6. - 7. 1. 2018 5) Nápady (akce, teambuilding atd.) 6) Volná debata Zápis: Předsedající: Denis Rychtar Přítomní členové: Martin Valášek, Stanislav Šenkýř, Libor Adámek, Denis Rychtar, Jakub Tomanec, Petr Hejný, Lucie Malíková, Dalibor Jandík, Hana Porubová Přítomní příznivci: Zdeněk Třos Zapisovatel: Stanislav Šenkýř 1) Představení nových členů a příznivců / Hlasování o přijetí nového Stanislav Šenkýř - student gymnázia, přidal se k Pirátům před měsícem a půl, zajímá se o dění v politice Zdeněk Třos - příznivec, byl zatím na KS, Piráty volí už několik let, u Pirátů oceňuje absolutní transparentnost na všech úrovních aktuálně není možné příjmat nové členy, AO ještě nepotvrdil volbu nového předsednictva 2) Komunální volby 2018, sestavení programu a debata o kontaktování místních hnutí a) společné body - elektronizace úřadů, elektronický podpis - podpora OpenSource softwaru pro školy a úřady, zapojení vysokých škol do vývoje OpenSource softwaru pro město - řešení problémů smogové situace moderními technologiemi (filtry vzduchu, lapače prachu), podpora výstavby dálnice okolo Zlína přes Hulín na st. hr. - podpora zrychlení kotlíkových dotací, zvýšení počtu těchto dotací - rozšíření zeleně ve městě, na parkovištích, náměstí (stromy čistí vzduch, ochlazování vzduchu), certifikát FSC - revitalizace mokřadů, rybníčků atd. = podpora zadržování vody v krajině, protipovodnová ochrana - podpora "Živého města" s umělci (výtvarníci, hudebníci), žádné velké reklamní plochy, legalizace ploch pro malování (grafitti etc.), místa pro umělce - podpora místního referenda - podpora farmářů a tržnic pro místní zemědělce (v RpR vybudování skleníku ve spolupráci s SZŠP) b) specifické body - ValMez - město slíbilo, že ztransparentní účty města a celkový chod úřadu + zveřejnění smluv, na kterých se podílí město, nestalo se zatím - zavedení patricipativního rozpočtu, možnost přihlášení a odhlasování určitého občanského projektu (vytvoření fóra, anket) - viz. Brno - rozšíření bezplatné linky MHD, zavedení elektrobusu (viz. Hranice a plně elektroMHD, návratnost do 5 let), další rozšíření linek - elektronizace úřadu, elektronický podpis - více financí do sportovních spolků - obnova nápisu ValMez na Helfštýně (ve stylu Holywood) - bytelnější konstrukce - založení tábořiště v okolí města - připomínky: - ostrůvek pod nemocnicí směr Vsetín (nebezpečné místo) c) specifické body - Rožnov - ceny projektových dokumentací k ulicím Moravská, Sevastopolská, Vítězná + studie ulice Svazarmovská se zdají být přestřelené - nepřehledný web; navrhována změna webové služby, více informací, zlepšení dostupnosti informací - revitalizace parku "pro lidi" - naučná stezka, zapojení SZŠP a ZUŠ, vytvoření Valašského arboreta? - absence chodníků na Rybníčkách a na Dolních Pasekách (u Uniparu, kolem hřiště ZŠ Pod Skalkou + poliklinika) - zvýšení podpory skateparku, zvýšení povědomí o všech sportech a aktivitách, je zde nevyužitý potenciál - elektronické značení dostupnosti parkovišť (led cedule, internet) - podpora revitalizace náměstí na křižovatce ulic 1. máje a Svazarmovská před Migerem, zachování sochy - umělecká díla - zachovávání, přidávání - podpora odpadového hospodářství, viz. ValMez - častější distribuce bioodpadu obecný program pro KV 2014: https://wiki.pirati.cz/volby/2014/komunal/program kontaktování místních hnutí pro komunální volby: - Hnutí pro Valmez - Denis Rychtar - Nezávislí Rožnováci - ??? - Zdravý Rožnov - ??? Rožnov - sehnat lidi z potenciálních komunit? 3) Deskovky / VyOsení + info o ukončení PaRo - uspořádání akce s deskovkami (ty už v PaRo za ZlK) - Rožnov - Vrátnice? - VM - Přístav/Park Kinských - spojení zapojení mládeže, pak k večeru dospělí? - důležité je získat prostory, napsat projekty do PaRo akce VyOsení - 16. 6. 2018 - ohlásit městu shromáždění - sehnat vozík pro nafukovací loď - zabookované podium, párty stan: 10 000 - 12 000 Kč - kontakt kapel (Houby, Tři tečky, Criminal Collection, Facani, Rousing Numbers, Pavel Kuča z KM atd.) - vstupné dobrovolné, půjde kapelám rovným dílem - stánek s jídlem formou dobrovolných příspěvků (klobásky, vegeburgery, hermelíny atd.), zapůjčení el. grillů - co nejvíc zapojit příznivce, pověřit TO a MO na plakáty - workshopy s malováním (zajistí Jakub Tomanec), workshop s žonglováním + dobrovolníci z Napajedel atd. (zajistí Denis Rychtar) - petice (Lucka napíše Yvetě), zpracovat/kontaktovat Prahu - kontaktování Ivana Bartoše/někoho z poslanců (Lukáš Černohorský, Vojtěch Pikal) na odpolední debatu 4) Účast na CF 6. - 7. 1. 2018 - pojedou 2 auta, nejspíše jenom na jeden den - všichni kromě Libora (?) a Petra registrační formulář: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/pirati-cf-2018-brno (do 28. 12. 2017) 5) Nápady (akce, teambuilding atd.) - pečení sušenek - pokud se stihne před Vánoci - únikovka (Rožnov) - teambuilding - chata + výstup na Javorník (jaro) - fotky na weby etc. - pronájem propagační skříňky v Rožnově (2 Kč/den) 6) Volná debata