Dne 17.3.2018 proběhlo v Jindřichově Hradci zasedání Krajského fóra kdy: 10:30 - 16:00 kde: Restaurace Jiskra, sídl. U Nádraží 814, 377 01 Jindřichův Hradec Návrh Programu: 1) Zahájení - předseda (10min) 2) Představení nováčků (30 min) 3) Zprávy z jednotlivých MS, Příprava na komunální volby 2018, zprávy z jednotlivých komunálních týmů - vedoucí týmů a předsedové (60 min) 4) horizontální a vertikální spolupráce - Pepa S. (30 min) pauza 10 minut 5) Zprávy z RV, představení nových zástupců v RV - Ivo? (20 min) 6) Slovo koordinátora - Katka (Ukliďme Česko, další plánované akce) (20 min) 7) Mediální odbor - Zbyněk (20 min) 8) Čepice - Lukáš M. (30 min) 9) senátní volby - Lukáš K. a MS ČB - 20 min 9) Facebooková skupina - členství, nastavení, pravidla - Luděk + diskuze (20 min) 10) diskuze Celkem 4,5 hodiny vše bez usnesení Přítomní: Mirka Mácová- člen, Olda Máca- člen,Milan Pešek- příznivec, Jiří Princ- člen,Vladislav Čepička- příznivec, Jiří Roubíček- Příznivec, Jindra Matlachová- člen, Petr Soušek- člen, Lukáš Kolářík- člen, Stanislav Podojil- člen, Tomáš Posekaný- člen, Josef Soumar- člen, Kateřina Hůlková- koordinátorka, Zuzana Kudláčková- člen, Jan Hošek- člen, Svatomír Mlčoch- host, Pavel Šramhauser- člen, Vladimír Malinský- člen, Ivo Vlasatý- člen, Jakub Jiřička- zájemce, Lukáš Mareš- člen, Martin Kákona- člen , Miloš Bučinský- příznivec, Michal Horák- člen, Petr Toušek- příznivec, Zbyněk Konvička - člen 1) Přivítání předsedou Lukášem Koláříkem Vysloven jednohlasný souhlas s určením zapisovatelek Zuzanou Kudláčkovou a Kateřinou Hůlkovou Vysloven jednohlasný souhlas s programem. Představení nové krajské koordinátorky Kateřiny Hůlkové 2) Představení Nováčků Jakub Jiřička z ČB chce vstoupit Miloš Bučinský- ze Soběslavi Jiří Roubíček uvažuje o vstupu Vladislav Čepička, také uvažuje o vstupu 3) Jak pokračují jednotlivé regiony v přípravách na komunální volby? Vimperk: Situace je složitá. Strany, které už ve Vimperku fungují, jsou rozhádané. Díky spolku (Muzejní spolek) a kontaktům od přátel jsou schopni poskládat vlastní plnou kandidátku. 17 lidí. Lidi nejsou ochotni kandidovat za tradiční strany, ale Piráti jsou pro ně přijatelní a sympatizují s námi. TZN: Kandidátka nezávislých pod hlavičkopu Pirátů. ( Příklad minulé komunálky v Soběslavi). Zpracování konkrétních úkolů a kauz z regionu. Požadavek na podporu v kampani ( např tiskoviny a reklamní materiály). Odkaz na Prachatice a naši členku Báru Staňkovou. České Budějovice: Scházíme se jedenkrát za dva týdny v Čepici i s veřejností. Finální program je v dohledu. Bude na Fóru. Prezentace usnesení MS Českobudějovicko ohledně komunálních voleb. ( spolupráce s jinými regionálními subjekty)viz odkaz níže. Hluboká nad Vltavou: Mají ambici postavit vlastní kandidátku. Olga Nováková (naše místní příznivkyně a podnikatelka) se o to snaží. Diskuze o specifické situaci na Hluboké (klientelistické vazby ODS atd) Celostátní podpora pro Hlubokou? Lhenice: Byla uspořádaná schůzka členů s místními sympatizanty- uvidíme (kontakty přes Marka Mášla) Velešín: je to pouze kontakt. Apel na opatrnost. Soběslav:Je tam mnoho aktuálních problémů, které mají prioritu- kácení stromů, automaty. Spousta práce- málo lidí. Nicméně dávají se dohromady články. Dotaz na Prohlášení kandidáta a na regule k primárkám. Budou osloveni všichni z mi nulých komunálek, bude pravděpodobně nezávislá kandidátka. Požadavek na pomoc s Fb propagací- Jan Vrobel bude fungovat. Potřebujeme rámcový volební progarm, kvůli shánění kandidátů (bude velmi podobný tomu minulému). Tábor: Jiří Roubíček: minule byli Piráti v uskupení Jinak, mají zastupitele. Spolupráce trvá. Bude se stavět vlastní Pirátská kandidátka. Neměl by tam být problém. Dlouhodobý program je hotov. Dělají se internetové stránky a FB. Schází se veřejně každý měsíc, před volbama častěji. Aktivních Pirátů je tam 5, 6. Rozjíždí se to velmi pěkně. Starkonice: Jsme namlouváni ODS.. :D reakce osazenstva pobavená. Snaha kontaktovat místní aktivní skupiny, k naplnění vlastní plné kandidádtky. Pokud se nepodaří sestavit vlastní, tak raději nekandidovat. Vodňany: Je tam jeden člověk. vypadá to na kandidátku pouze s podporou Pirátů. Jindřichův Hradec: Očekáváme názor z centra. Nevidíme na pražském dění žádný směr, který bychom mohli následovat. Máme i kontakty na malých obcích, je škoda to prošvihnout. Chybí nám stanoviska, naznačení, jak se zachovat. Lukáš: je to na na regionu. Bude aktivní výzva lidem od RV. nikdo to ale nechce řídit ze shora.. Olda: je to v pozici, že to vypadá, že na malých městech nezáleží. - bude instruktáž- pracuje na tom Radek Holomčík a Lukáš Kolářík. Zbyněk: ty lidi můžou přijít na schůzi fóra. Máca: nedůstojné grilování..Martin Kákona: zaúkolovat RV.. v komunálkách je to těžký.. poptávka po kuchařce- chybí noty. Lukáš Mareš: Je to přeci na každým MS. univerzální mustr podle mě neexistuje. Kákona: nesmí chybět podpora, Musí být vidět možnost využít tuto iniciativu. Lukáš : budou se upravovat pravidla pro kandidátky. Zatím schvaluje RV. Ivo: Nejde o čekání na pokyny, ale jde o nedůvěru. Měli bychom se scházet a poznat se. Důraz na osobní poznání a jednání. Honza Hošek: Měli bychom vědět,co jim můžeme nabídnout. Kákona: podpora je už možnost kandidovat pod Pirátskou hlavičkou. Měla by být jasná pravidla- základní body, které jsou nepřekročitelné. Ivo: Zelení se na nás obrací s žádostí o kontakty. Je možná spolupráce na místech, kde my nebudem? Odkázáni na Kolise, aby řešil krajsky. Potřeba jezdit do měst i jinam: viz Kaplice, Krumlov. Kolis: návod bude do konce dubna. Kadidátka v JH: bude muset jít do spolku nebo koalice, málo lidí. Třeboň: Jan Lukavský, zvažuje kandidaturu. Máme Jirku Štangla, a ještě někdo... je potřeba tlačit na setkání a rozjet to. Ivo může uspořádat a pomoci rozjet: Dotaz na koordinátorku: seznam lidí co lajkovali pirátský stránky- abychom mohli aktivně oslovovat. Dalo by se s nimi něco dělat. Máme i seznamy emailů příznivců. Sympatizant Jirka Liška je z TB, kontakt přes Dana Písek: Už je hotova analýza volebních protivníků. Je důležité vysvětlit voličům jak volit. Letáček Piráti Písecko pro polopatické vysvětlení. Je odhlasováno již deset míst v kandidátce. Staví se samostatná kandidátka.upozornění na prospěcháře. Jsou naplánované akce, včetně rozpočtů. Volební štáb se schází každých 14 dní. Přesah: povolební strategie, plán dle odborností. Je důležité mít lidi ve výborech a komisích- jinak budou zastupitelé za blbečky, protože nemají možnost obsáhnout vše a uhlídat to. Sestavování programu dle 2014 na wiki. moc se asi nezmění. Rozklikávací rozpočet, streamy z rady města....Doporučení na účast zasedání zastupitelstva, pomůže to v kampani. Kolis: chvála Písku...:) účast na zastupitelstvech plus reakce přes MO. Chodit i na společenské akce, být vidět. Pepa Soumar: Apel na spolupráci aktivistické a politické části Pirátů. najít si médium, které pomůže se zveřejňováním. medializovat na Fb. Lajky na stránkách. 4) Horizontální a vertikální spolupráce MS v kraji a rep V každém MS 5- 6 týmů, které by spolu komunikovaly napříč krajem. Sdílení mustrů (nap.ř transparentrní rozpočet, sport- smlouvy..atd) odborná pracovní skupina. Přesah na celý kraj (krajské volby) zpětná vazba, reporty na fóru. Setkávání pracovních skupin, aplikace funkčních věcí do ostatních MS, měst. Kolis: spolupráce s garanty. Ohledy na odbornost jednotlivých členů. Trénink na ofiko funkce. (povolební práce). Pepa: expertní skupiny mohou tedy školit naše zastupitele. Je ideální postavit ty skupiny podle výborů v městech. Podpora i oblastí, které v daném MS či regionu nejsou kované. Lze to prezentovat a přemýšlet o tom jako o stínovém zastupitelstvu. Možnost realizace pro nové členy. Honza Hošek : je to velmi atraktivní pro malé regiony. Člověk nebude sám..Struktura už je načrtnutá a pracuje se na tom (Kolis a Pepa) . 5) Zprávy z Republikového výboru Ivo V. : Únor - Pardubice: Projednávání přespisů atd. důležité věci:Spořící účet - máme finance a je nezopodvědné je nechávat na běžném účtu. Dikuse nad možnostmi zúročení atd. Průzkum názorů voličů před komunálkama, krajské město by to stálo 25 000 plus další peníze centrálně. Návrh komunálního týmu ČB na podílení se na financování podobných měst. Např Hradec králové, Písek...podílení se kraje na financování, přijdeme s návrhem. Na dalším setkání RV bude prezentován Pepův návrh viz bod 4. Probíhá profesionalizace strany. Memorandum o spolupráci Pirátů a Senátor 21 (senátor Láska) Návrh přišel pozdě. Už jsou rozběhlé primárky. Neprošlo to. Komunální volební výbor- RV nemá nikoho, koho by to mohl dělat- proto to centrálně drhne. Kolis: Varianta na placeného manažera? Apel na podporu menších obcí- předpisy, mustry atd. viz diskuze v bodě 3 JH. 6) Koordinátorka Katka Hůlková Akce V ČB:18. setkání Piráti na Radnici 19. zastupitelstvo 7.4. Akce Ukliďme Česko 7.4 Otvíračka v ČePiCe 17: 00 I s Ivanem Bartošem Viz bod 8 17. 5 Golda v Čepici V Písku za týden v neděli Divadlo pod čarou Návrh na září: účast na Uklízení Vltavy Hrňme požadavky na koordinátorku. Návrh na online místo pro sdílení příkladů a dobrých věcí. pobídka ke spolupráci Ivo: výjezdy do Kaplice, Třeboně? Katka: ok..:) zpracujem Kolis: apel na účast v akci Ukliďme Česko Olda: návrh na systémová řešení- chybějící koše atd-- 7) Mediální odbor Představení nové koncepce Zbyněk: Pozdrav z vysočiny - otevíračka Jipice (velké prostory spojené s poslaneckou kanceláří, dětský koutek) Pochvala pro Tábor. Prosba o spolupráci ke sdílení na krajské kanály. Katka bude spolupracovat na korekturách a editací. Pirátské listy: budou mít jakou podobu?.. Republikový základ plus krajský a pak případně každé město svoje... Krajská obálka? 4 nebo 8 listů? smysluplný obsah? Pepa: Závěr Jak volit Piráty? Křížovka musí být! Sudoku bylo poptáváno..:) Máme šablony, půjde to nalámat dobře, teď už jen plnit obsahem..:) Aktuálně a promítnout stěžejní témata. Rozhovory s jedničkou a dvojkou o jejich představách o fungování města. Kolis: udělat oficiální výzvu i pro lidi. co tu nejsou. Zbyněk: přimlouvám se za jedno kvalitní vydání, než dvě s vatou. KAtka: důraz na kvalitní fotky. Konečné termíny budou cca do konce června, aby se stihly korektury. Využití Pirátského Youtube kanálu. Kolis: videa jsou velmi dobrá.. funguje to. Dále pak uvádět jména k citacím, glosám, článkům. atd.. Zbyněk: Apel na pozvání k lajkování stránek, sdílení na soc sítích. Oslovte své přátele. Je tam potenciál. Zbyněk udělá tabulku na noviny a vykopne..:)HARMONOGRAM Zpracovat metodiku propagace lokálních Fb stránek. Měl by pomoci Jan Vrobel.udělat návod pro MS Kampaň na Fb bude. V každém MS by měl být někdo, kdo bude spolupracovat s MO. Kdo se vyzná v regionu, nemusí přímo psát články, ale komunikoval by. Katka udělá seznam lidí. Kolis: Návrh na redakční radu, která to bude řešit. První číslo by mohlo být celostátní s třeba jedním článkem lokálním. Druhé číslo už více regionální. Martin Kákona: Potřebujem konzultanty na FB, je to velmi důležité. Požadavek na min dvě čísla novin. Detaily k náplni novin. Petr Toušek: přihlásil se na Výzvu pomoci MO. Může pomoct s Fb a organizací nějakých akcí. Zbyněk: Návrh na schůzku se zástupci jednotlivých MS v ČePiCe co nejdřív. 8) ČePiCe Lukáš Mareš: PiCe už začalo fungovat. Akce běží a jsou naplánované další. Je to myšleno jako kotva celých jižních Čech. Je v plánu otevřít kavárnu. Je potřeba projít byrokracií. V pátek přijede Štepán Štrebl. FB je založený, ale fungování je představováno spíše přes stránky jednotlivých MS a kraje. (Zbyněk- sjednotit weby s celostátním?) Kolis: neunifikoval bych to). Diskuze o využití uvolněného bytu. Zaplnit program centra. Návrhy k Lukášovi M. nebo Katce Hůlkové. Otázka Coworkingu. Klíče proti podpisu. Katka se poptá Janky na soutěž o logu. Návrh na uspořádání Magicconu Otvíračka Bude 7. 4. 2018 pátek od 17:00 Přidružit focení s Ivanem na plakáty 9) Senátní volby: Jsou dva zájemci Jiří Šesták a Svatomír Mlčoch Dostal to na starost Ivo Vlasatý. Potřebujeme zveřejnit, že budeme mít primární volby do senátu. Horák: Je produktivní zaangažovat do toho celý kraj, když se to týká jen jednoho okrsku? Kolis: stejně to schvaluje KF a navíc senát je celostátní orgán. Horák: tak je potřeba to zdůraznit a tlačit to takhle..:) Svatomír Mlčoch se představuje. Jsem aktivní v politice už od podpisu Několika vět. Po revoluci jsem se snažil o angažovanost v politickém dění. Byl jsem 2x v zastupitelstvu a byl jsem i náměstek ministra pro živ prostředí. Proč Piráti?. Jsou třetí největší politickopu silou. Má aktuální témata: Pol. systém u nás- z pirátskéího pohledu). Senát je důležitý, může dávat do hry věci, které v ní teď nejdou. Program je konstruktivní rebelie. Ústava se stává klíčovým bodem hl. pro senát. Měl by posunovat aplikaci a podobu ústavy někam jinam. Zatím to není vidět. Ukazuje se, že někdy je nepoužitelná. (viz prezidentské neregulované postavení, je ústavně nepostižitelný) Je to oblast, která mě obzvlášť zajímá. Sociální témata- je řada lidí mimo systém- exekuce, bezdomovci, bez úspor. Téma nerovnosti (shoda v bodě základního příjmu). Shoda s Pirátským programem a myšlenkou. (LICHVA, nebankovní půjčky..atd). V senátu si toto téma zaslouží více pozornosti. Ekologická - enviromentální přístup - Babiš dělá v zemědělství, to co dělá...zatížení polností řepkou.. atd ( Radek Holomčík) regulace. Spolupráce s Danou Balcarovou. Jsem čestný člen SZ. Nemám ale totožné názory ve všem. Pragmaticky: Šesták je silný soupeř. Je zavedený a porazil Zahradníka. Ivo: My se nechceme podílet na protizemanovské rétorice. je to neefektivní. Programově se asi s Šestákem neshodnem.. Otázka: Zrušení vyjímek pro uhelný elektrárny? Jedou jako zcela legální zdroje. Nemají žádné časové omezení. Tendence: aby se neinvestovalo a dožily. dožití těchto elektráren ( i 20 let). Nerozšiřovat limity těžby. Tento zdroj by neměl být extra podporován. (klimatické změny) Spolupráce s Danou Balcarovou na tématu exhalací ( adaptace na přísnější podmínky). Debata nad komunálními volbami. 9) Tento bod inicioval Luděk Bláha, který není přítomen. Tento bod programu se po jednohlasném souhlasu vypouští. 10) Volná diskuze na téma Prolomení advokátní mlčenlivosti v návaznosti na mediální boj a další .. Zakončení schůze Odkazy za komunální tým České Budějovice: Program https://docs.google.com/document/d/1xIiIna9nYkcAHkAvQyNC6V-JsdUiwuBzMj_VvxD9rGM/edit?disco=AAAABtIn1f8&ts=5aa69118 Zápisy: https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?f=771&t=36137&start=10 Usnesení: https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?f=773&p=548279#p548279 Zapisovatelky: Zuzana Kudláčková a Kateřina Hůlková Ověřil: Michal Horák