Zasedání KS JmK 01/2016 ------------------------------------- Proběhne 20. ledna 2016, od 18:00 v restauraci U Dobré kozy, Štefánikova Brno Návrh pořadu jednání: 1) Stav vyjednávání o koalici se SZ do krajských voleb (Zpravodaj: PKS JmK, 15 min) 2) představení návrhu krajského rozpočtu na rok 2016 (Zpravodaj: PKS JmK , 10 min) 3) roznos Pirátských listů (Zpravodaj: PKS JmK + MO JmK, 10 minut) 4) pořádání krajských schůzí online. Co pro to chybí? (Úvodní slovo: Pavel Moravec, Zpravodaj: PKS JmK, 10 min) - kdo co v kraji pro Piráty dělá? Kde to zaznamenávat? (Pavel Moravec - návrh stažen) 5) kde a jak trackovat lidi ochotné pomoct v dané oblasti? (Zpravodaj: Pavel Moravec, 15 min) 6) Uprchlická krize a krajské volby - námět k diskuzi směřující k přijetí jednotného stanoviska (Zpravodaj: Radek Holomčík, 10 minut) ---------------------------------------------------------------- Zahájení: 18:30 Předsedající: Róbert Čuma přítomní členové KS Jmk: Róbert Čuma, Ondřej Kotas, Tom Vymazal, Ivo Vašíček, Majka Vašíčková, Tomáš Koláčný přítomní hosté: Pavel Suchomel, Anna Střelcová, Patrik Doležal Program jednání: 1) Stav vyjednávání o koalici se SZ do krajských voleb (Zpravodaj: PKS JmK, 15 min) 2) představení návrhu krajského rozpočtu na rok 2016 (Zpravodaj: PKS JmK , 10 min) 3) roznos Pirátských listů (Zpravodaj: PKS JmK + MO JmK, 10 minut) 4) pořádání krajských schůzí online. Co pro to chybí? (Úvodní slovo: Pavel Moravec, Zpravodaj: PKS JmK, 10 min) 5) kde a jak trackovat lidi ochotné pomoct v dané oblasti? (Zpravodaj: Pavel Moravec, 15 min) 6) Uprchlická krize a krajské volby - námět k diskuzi směřující k přijetí jednotného stanoviska (Zpravodaj: Radek Holomčík, 10 minut) - Program schválen konsensem 1) Róbert: V sobotu jsme měli setkání se Stranou Zelených a řešil se hlavně program - vytyčili jsme základní body programu a z každé strany se někdo ke všem tématům přihlásil jako člen pracovní skupiny. Dále se řešily finance kampaně. Tomáš Koláčný: výstup z tohoto programového workshopu šel na členy skrz SZ. https://pad.pirati.cz/p/jmk_koala_2016 - návrh rozpočtu. Zítra máme další jednání se SZ, kde budeme finance řešit. Nejspíš budeme brát peníze z příštího roku, které jsou na parlamentní volby. SZ chce "manažera" kampaně - placenou pozici. Naše vize je vytvoření kreativního týmu, který by vytvořil nějakou kampaň a skrz volební štáb by ji realizoval. Ivo: Do vrcholu kampaně by se mělo počítat s penězi na organizaci. Marcel: Nemyslím si, že při vkladu 3x300 000 je potřeba dalšího příspěvku ze strany SZ. Navíc na Fundrisingu se nám nikdy nepovedlo vybrat 300k. Róbert: hlavní příjmy Fundrising budou od Hlavenky a spol. 2) Tomáš Koláčný: podle všeho bychom měli operovat s +-270 000 Kč (čl. příspěvky, zůstatek z minulého roku, přerozdělování prostředků z centrály). ...Neshody v tabulce s rozpočtem... https://forum.pirati.cz/republikove-predsednictvo-f61/rozpocet-2016-t31068.html a https://forum.pirati.cz/podatelna-republikoveho-vyboru-f433/navrh-rozpoctu-2016-t32186.html 3) Róbert: zbyly nám Pirátské Listy, které se vytiskly v počtu mnoha tisíc kusů, aniž by bylo připraveno jak je rozdistribuovat. PKS se usneslo, že se pokusíme udělat prá roznosových termínů a pokud se nám nepovede většinu udat, pak se zeptáme KS JmK na další osud (např. placená distribuce). Bohužel je nyní špatné počasí na kontaktní kampaň. Pro příště je nutno určit způsob distribuce před pořízením materiálů. Radek: může pomoci s roznosem na Strážnicku (v řádu pár stovek). Ivo: možná by bylo dobré zneužit reklamní stojany, případně někde pohodit Róbert: nevíme jak boží to bude Dudle: https://dudle.inf.tu-dresden.de/cji6cdqc/ - Přestávka do 19:20 4), 5) přeskočeno z důvodu Pavlovy absence 6) Radek: Chce otevřít diskuzi. Neměla by to být diskuze o osobních názorech na uprchlíky. Když se podíváte na poslední krajské volby, tak je vyhrávají témata, která nejsou krajská ale celostátní. Velké téma těchto voleb bude nejspíš uprchlická krize. Navrhuje že náš postoj bude, že se o tom nechceme bavit na úrovni krajů, protože ty k tomu nemají kompetenci. Róbert: Téma to bude a voliči se budou ptát na náš názor. Ivo: lidé to neřeší z pohledu, co se dá dělat na kraji, ale co to je za člověka. Jeho názor na uprchlickou krizi může být hodnotící parametr. Tyto otázky budeme dostávat. Určitě to musíme diskutovat, ale myslím si, že za půl roku může být situace naprosto jiná. Tom Vymazal: narozdíl od církevních restitucí a zdravotnických poplatků jsme v tomto tématu spíš pro, což dělá rozdílnou situaci Ivo: měli bychom obrátit pozornost na příčiny - na otázky odpovídat tím, proč se to tak děje (naše působení NATO, USA). Lidské hledisko - lidé utíkají před válkou, my v jejich situaci budeme rádi, když budeme mít kam jít. Toto téma však může být zneužíváno různými skupinami, urpchlíci můžou být infiltrování, zpravodajci atp. Je potřeba vědět kdo přichází. Radek: je to podle mě stejně důležitá věc, jako jestli půjdeme do voleb sami nebo v koalici. Proto to navrhuji už teď. Tom Vymazal: co tím chceš získat? Radek: všichni to téma budou mít rozpracované a budou slibovat nesplnitelné z pohledu kraje. Jde mi spíš o to, jak Piráti v krajských volbách se postaví k tomuto tématu. Varianta ignorovat to téma je špatná. Patrik: bude to téma zesílené i tím, že jsme vstupní kraj do ČR. Bezpečnostní složky musí spolupracovat s krajem, ten tedy má vliv na to, co se děje. Od minulého roku se dost kompetencí ohledně bezpečnosti přeneslo na kraje, s tím naštěstí přišly na kraj i peníze. Pak jsou tu věci přímo v kompetenci kraje (hateman vyhlašuje stav ohrožení). Tom Vymazal: argumentační vodítko se hodí. Tomáš Koláčný: je potřeba tohle téma sepsat, protože SZ budou tlačit na to mít to zpracované. Zhruba do konce týdne. - Oficiální ukončení schůze: 19:43