Schůze KF Jmk a MF Brno 0242019, 25. 24 2019, malý sál B. Bakaly ----------------------------------------------------------------------------------------- Návrh programu jednání: 1. volby do EP - aktuální situace (volební štáb, 15min) 2. Představení zájemců o členství (7min/osoba) 3. Politické okénko (poslanci, krajští zastupitelé, 20 min) 4. Info z městských firem, komisí RMB (zástupci, 1 min) 5. volby do EP - aktuální situace (PKS, 5 min) 6. Info o obsazení KVZaP a komise (PKS, 2 min) 7. Různé ------------------------------------------------------------------------------------------------------ zápis z jednání: Magdaléna Škapová Prezenční listina KS JmK přítomní členové: Róbert Čuma, Luboš Sedlák, Radek Holomčík, Ivo Vašíček, Pavel Nevrkla, Jana Leitnerová, Eva Staňková, Tomáš Gottwald, Ondřej Vichta, Alena Pavlasová, Ondřej Kotas, Jaroslav Kameň, Markéta Gregorová, Petr Springinsfeld, Miroslav Bárta, Tomáš Vymazal, Michal Marciniszyn, Monika Lukášová Spilková, Tomáš Koláčný (18:57) přítomní hosté: Michal Škerle, Tomáš Pastirčák, Lukáš Doležal, Jan Brodzák, Radek Zahradník, Silvie Mrkvanová, Jan Drahý, Zbyšek Martoch, Stanislav Páral, Marek Lukáš, Jan Wagner, Ladislav Nešněra, Jiří Hlavenka, Patrik Doležal, Marek Fišer, Karel Štogl Prezenční listina MS Brno přítomní členové: Róbert Čuma, Jiří Kadeřávek, Alena Pavlasová, Ondřej Kotas, Markéta Gregorová, Petr Springinsfeld, Jaroslav Kameň, Miroslav Bárta, Tomáš Vymazal, Michal Marciniszyn, Monika Lukášová Spilková, Tomáš Koláčný (18:57) přítomní hosté: Jana Leitnerová, Michal Škerle, Eva Staňková, Tomáš Pastirčák, Lukáš Doležal, Jan Brodzák, Radek Zahradník, Silvie Mrkvanová, Jan Drahý, Zbyšek Martoch, Stanislav Páral, Marek Lukáš, Luboš Sedlák, Pavel Nevrkla, Ivo Vašíček, Radek Holomčík, Jan Wagner, Ondřej Vichta, Tomáš Gottwald, Ladislav Nešněra, Jiří Hlavenka, Patrik Doležal, Marek Fišer, Karel Štogl předsedající: Róbert Čuma zapisovatel: Magdaléna Škapová ověřovatel: Markéta Gregorová Začátek: 18:00 Konec: Program - schválení: jednomyslně Zápis: 1. RČ: Máme harmonogram schůzí na první půlrok, nakonec to jde dělat tady, v sále B. Bakaly. Je to v koordinaci s poslaneckými týdny a zastupitelstvy. Předložíme ke schválení na fóru. 2. Jsem Honza Drahý, je mi 33. Jsem ženatý, mám 10ti měsíčního syna. Pocházím z východních Čech, ale studoval jsem tady na VUT a už jsem tu zůstal. Pracuju jako konstruktér. Končíky- fotografování, kolo. JK: Co to je za korporaci? JD: Lear Corporation. OK: Proč zrovna Piráti? JD: Odpovídá to tomu, jak přemýšlím, transparentnost, fakta. Dlouhodobé vize. Zároveň snaha vyvolávat diskuzi, to se mi líbí. PS: Co je pro tebe Pirátství? A jak ses stavíš k legalizaci drog, např heroinu? JD: Transparentnost, to je pro mě důležité. Potírání kriminalizace selhalo, důležitější je prevence, tam by se měla cílit snaha a peníze. JK: Kdy jsi nás začal vnímat? Máš nějaké voje téma? JD: Okolo roku 2012. Téma- recyklace, nebezpečnost látek, legislativa týkající se výrobků. RH: Čím jsme tě potěšili za poslední rok, čím jsme tě naštvali? JD: Sledoval jsem nějaké debaty, zaujalo mě, jak se přistoupilo k řešení toho problému (prostituce). Co mě zklamalo? Nic mě takhle z fleku nenapadá. IV: Nezaregistroval jsem odpověď na legalizaci? JD: Já pro legalizaci jsem. IV: Jak se díváš na sdílení informací a ochranu informací? JD: Sharing is caring. Já jsem Lukáš, jsem z Brna. Po maturitě jsem byl v Olomouci, studoval jsem politologii, evropská studia. Během studia jsem byl ve Finsku, což mě motivovalo k tomu, abych dál pokračoval ve studiu v zahraničí. Potom jsem studoval ve Švédsku Evropská studia. Pracoval jsem v Heinekennu, což mi nevyhovovalo. Zajímal jsem se o Piráty, ale i o celou politickou scénu tady. Důvody- piráti jsou jediná strana, která má na to měnit politické poměry v téhle zemi. Chci teď pomoct s Piráty v kampani do EP. PS: Pirátství? Drogy? LD: Pirátství-svoboda, v jednání, myšlení. Každý z nás je individualita. Variabilita názorů. Legalizace- stát by měl tvrdé drogy kriminalizovat. Legalizace marihuany- nevidím v tom žádný problém. JK:My hovoříme o institucionalizaci drog, byl oby to regulované. Udělá se rámec, aby to mohlo být, jak s alkoholoem. LD: Otázka je, jestli by legalizace heroinu způsobila tu kontrolu. RH: Hovoří se o legalizacidomácí výroby tvrdého alkohlu? LD: Není to úplně můj obor, je to otázka, jeslti by byli schopní zajistit podmínky, jak v pálenici. OK: Jedna věc na programu ,tkerá ti imponuje a druhá, která je ti "proti srsti"? LD: Piráti by se měli více angažovat ohledně fake news. Piráti jsou vnímáni jako "feťáci", což je blbost. Chtělo by to víc vysvětlování toho, kdo Piráti jsou. JK: Jak by sis představoval boj proti fake news? LD: Přednášky zacílené na skupinu lidí, co to sdílí (důchodci, převážně). - Jak bys vysvětlil babičce, že to, co říkají v tv jsou fake news? LD: Praktické věci bych jí ukazoval. TG: Myslíš, že skrz ty kurzy by to pomohlo? LD: Ano. Jmenuju se Marek Fišer, 36 let, 98 kg. Většina z vás mě zná, nevím jeslti mám rovnou odpovídat. Společně s Robertem a Tomášem jsme členové Rady města Brna. Chtěl bych důvěru začít splácet (tu, kterou mi Piráti dali). -Co Lužánky? MF: Celé to území je blokováno panem Procházkou, což řešíme téměř denně. Zvolili jsme trochu agresivnější strategii, jsem v kontaktu s fanoušky. Máme teď natočený film o stadionu, který může sloužit jako další mediální pomoc. JK: Jak dlouho chceš být členem Pirátů? MF: Piráty vnímám od roku 2009, od 2012 jsem regP. Už si nedokážu představit, že bych TV: DOkážeš si představit vyšší zdanění alkohlu? MF: Dokkážu a asi bych s tím i souhlasil. PS: Pirátství? Drogy? MF: Pirátství- to se tak nějak měnilo v čase.Ze začátku to bylo tkaové to "cool" - svobodný internet a tak. Teď už je to trochu vážnější, opravdu pracujeme nad programem, ale zároveň se dokážeme zasmát. Teď to vidím tak, že bych se chtěl fakt už zapojit. Drogy- jo, jasně. 3. RH: Budu mluvit za sebe. Půjde několik zákonů ohledně ochrany zvířat před týráním. Podařila se zajímavá věc, vzali vážně můj nápad, že by množírny řšili celnící, jako danové úniky. Příští týden pro mě bude ve znamení lesů- dvě novely zákona o lesích. Privatizace státních lesů- je to špatně. Příští týden dám podepsat Babišovi návrh novely zákona o ovzduší. TK (přes chat): Kdy půjde zákon o occhranš zvířat?a kdy zakon o obcich s mym navrhem na zaneseni participace? RH: Měl by jít cca za 3-4 měsíce. To půjde jako pozměnovák s nejnovější novelou zákona o obcích. Ale těžko říct, kdy to bude. TV: Příští týden budu interpelovat pana premiéra ohledně shrnutí o činnosti Vobořila, které jsme stále nedostali. Podařilo se zajistit, že státní zasupiteleství a soudy budou informovat lidi o tom ,že byli odposloucháváni. V oblasti vězeňství přišel Ondráček s návrhem pvoyšování příslušníků in memoriam. Hýbe to s výsluhami, což není dobře. Konopí- chystáme s ODS a ANO novelu návrhu, první čtění by mělo proběhnout cca do 4 měsíců. JK: Díval jsem se na seznam poslanců. kteřé jsou nakloněni legalizaci a je jich dost v rámci spektra. CO je jednotící prvek? TV: Co má společného Gazdík s Dolejšem? Spíš rebelštější typy. MM: Co Huawei? TV: Probíralo se to. LS: Blansko- to, co říkal Zbyněk na lednové schůzi platí. Bytová výstavba - minulý týden na radě probíhala revize rozhodnutí stavební firmy, týkající se rozdělení pozemků, bude se hlasovat. Využití dotace- využití dešťové vody, o tom se bude mluvit. Boskovice - proběhlo zasedání zastupitelstva. Budou chtít paro na příští rok. Vyvěšení tibetské vlajky- prošlo to. JH: Dvě velká témata na kraji. Nákup poloviny akcii v Technologickém parku (520 milionů). Chceme, ať nám Vitula předloží všechna rizika, výpočty, proč by to měl kraj dělat. Je vůči tomu spíš rozpačitý odpor. Druhá věc- podařilo se mi zarazit kauzu střední školy, která si chtěla zařídit kyberprostor- předražené. Řeší se trasování dálnice na sever. IV: Doplnil bych- k technologickému parku- je to celkem likvidní, může dojít k tomu, že ta zadluženost kraje by byla příliš velká. Ohledně dálnice- stížnosty a protesty od Duhy a "Vody z Tetčic". JH: Prošel obchvat Mikulova, což je důležité. Řeší se, jak se dálnice bude řešit přes nádrže. JP: Co letiště? Zmiňovaly se nějaké nové trasy z Brna? JH: Několik aerolinek je rozjednáno (Mnichov, Frankfurt). Je to na dobré cestě. Cílem je, aby se z Brna lítalo tak na 6-7 destinací. - Zaslechl jsem něco, že by ta dálncie šla okolo Pálavy? Kudy to půjde? JH: V té trase té stávající cesty. MB: Jste proti odkupu té části technologcikého parku? JH: Já chci vidět jasné zdůvodnění, proč ano, když bude špatná ekonomika, jestli to kraj nezadluží moc atd. IV: Já nevím, jak teď hlasovat. Potřebuju vědět ekonomický rozbor. Zatím nemáme dostatek informací. TK: Blížíme se do breaking pointu v tématu rezidentního parkování. Jsme ve fázi jednání, blížíme se shodě. Rozhodli jsme jako koalice, že multifunkční hala bude za výstavištěm. Bavíme se o nákupu pozemků střelnice za Antroposem. Řešíme i téma Ponava. Jedeme do Francie na veletrh pracovních příležitostí, měli bychom předkládat materiál ohledně digitalizace. Mimo Brno ID i státem uznávanou el. identitu. Digitalizace majetkového odboru. Další pracovní skupina bude na občanskou radnici a participaci. JK: Co prostor od Ministerstva obrany- ten prostor má sloužit ke sportovním aktivitám a pak je tam záměr o tom, že by tam mohly být koncerty. ALe nedokážu si to reálně úplně představit. Přijde mi to jako fakt hrozné místo. SM: K rezidentnímu parkování- ohledně povolení pro invalidy, nešlo by vymyslet, aby se to zjednodušilo? TK:Nejde to přes BrnoID pořešit, chceme to řešit, ale teď je nutné tam prostě jednou jít. MM: Parkování- jak budou řešení studenti? TK: Není tam nic. JK: Spoustu lidí sem musí zajíždět z okrajových částí, nevidím důvod, proč brát ohled na studenty. ML: Na Brno střed- začíná nám chodit hodně stížností od občanů- slevněme obecní byt atd, řeší se archivace záznamů, našli jsme nějaké divné smlouvy v materiálech z komisí, máme domluvenou schůzku s našimi komisaři, chci být vztyčný důstojník, než bude nějaký koordinátor. PD: Připravují se nové směrnice ohledně vymáhání pohledávek. Měli jsme jednání s tajmeníkem, kvůli aplikování open source.Byl jsem na jednání zastoupení Evropské komise. SM: Žabiny- budu kontrlovat dotace, kterých máme 23. Budeme mít poprvé hlasování po jménech. Bylo by fajn, kdyby nám hlasovací zařízení půjčovalo Brno-střed. ZM: Povedlo se nám dosáhnout toho, že bude zastupitelstvo nahráváno. Bude to pro interní potřeby (audio). JK: Krpole. záznamy, streamy, sešli jsme se na mediální poradu. Téma hasičky- řeší se. MŠ: Jerry zjisitl, že webovky Krpole nejsou zabezpečeny. Chceme prosadit nahrávání a jmenovité hlasování. PN: Znojmo- už 7 let funguje jmenovité hlasování, ale na stránkách je to ukryté. Podařil ose m ivyjednat stream ze zastupka. Řeší se PaRo, občas se s radnicí dá mluvit. Nepustili opozici do žádných komisí. RH: Nikdy jsem neinformoval o Strážnici- šli jsme jako nezávislí s podporou a dostali jsme se tam dva. 4 a 12. Řeším streaming ze zastupka, program na webu, podklady elektronicky. PS: Rád bych navrhl stažení bodu 4. Je to obsaženo v politickém okénku, máme už jen 10 minut do konce schůze. RČ: Zkrácení bodu 4 z 15 na 1 minutu. Hlasování JK: Chtěl bych požádat zástupce z ostatních měst, ohledně financování výkonostního sportu. TK: Přijdeme s návrhem ohledně kultury, což by mohlo být podobné. MG: Pokud budete mít zájem o info z firem, můžete komukoliv z nás napsat. 5. MG: Dokončuje se programový dokument 20 programových priorit. V neděli se v Praze spouští kampaň. Veškeré věci řeší Magda s Martinou Kavanovou. 12. dubna tu bude Ivan. Bude velká akce. Pokud byste měli nápady, klidně pište. 6. PS: Po rezignaci L. Sedláka a T. Gottwalda jsme tam obsadili Marka Lukáše a Lukáše Dubce. Markéta Gregorová rezignovala z komise pro meziregionální vztahy, tak se můžete přihlásit. 7. MG: Chtěla bych vás všechny pozvat na koncert do Trojky! V sobotu. Konec 19:56 TK: Dnes rezignoval i Marcel na pozici v Sako.