Schůze KS Jmk 11/2018, 21. 11. 2018, Břeclav ----------------------------------------------------------------------------------------- Návrh programu jednání: 1. Komunální volby - aktuální situace (PKS, PMS, 20min) 2. Eurovolby (Markéta, 35 minut) 3. Představení kandidátů do EP (přítomní kandidáti, max. 30 minut) 4. KET - Krajské expertní týmy (KoKS, 15 minut) 5. Transparentnost výběrových řízení (Majka, 10 minut) -------------------------------------------------------------------------------------------------------- zápis z jednání: přítomní členové: Petr Springinsfeld, Markéta Gregorová, Dušan Hanuš, Zbyněk Janoška, Petr Vlasák, Petr Sůkal, Eva Staňková, Magda Lengálová, Mária Vašíčková, Luboš Sedlák, Ondřej Vichta, Marcel Kolaja přítomní hosté: Magdaléna Škapová předsedající: Petr Springinsfeld zapisovatel: Magdaléna Škapová ověřovatel: Markéta Gregorová Začátek: 18:54 Program - schválení: PRO 12 , PROTI 0 1) Brno MG: Na Magistrátu proběhlo včera ustavujiící zastupitelstvo. T. Koláčný je 2. náměstek primátora. Plus máme dva radní a uvolněného zastupitele pro IT. Proběhlo to hladce, ANO se občas naváželo do koalice. Dojmy jsou pozitvní. Teď začíná reálná práce. MK: Co říkal Staněk? PS: Staněk reagoval hodně na Ondřeje Kotase, chtěl konkrétní příklady o nasazení svobodného software. MK: Byly ještě nějaké zádrhely, když se bavilo o personálních otázkách? MG: Karasová z ANO se ptala Fišera na rozhovor s ním, kde údajně řekl o tom, že kouří 2-3 jointy denně. Ptala se na program protidrogové prevence v Krpoli a jestli to zruší. Fišer ji odpálkoval, že programy jsou super, že jí klidně pomůže. A že si myslí, že všichno v sále mají zkušenost s měkkými drogami a i tvrdými (alkohol). SPD hlasovalo proti našim vždycky, kromě Roberta Č. MG: Na Středu- hodně z nich tu není, protože mají ustavující zastupko. Jsme tam v opozici, budeme mít předsedkyni kontrolního výboru, M. Spilkovou. R. Čuma je radní, tak se na Středu úplně nezapojuje. Je tam koalice ODS, ANO, KDU.Žabovřesky už mají taky zastupko za sebou, taky máme předsedkyni kontrolního výboru. Krpole, měli ppředevčírem. Předseda kontrolního výboru- M. Bárta. MK: Městské části mají taky komise, ne? PS: Na středu máme, v Krpoli a Žabinách netuším. Břeclav PV: My jsme kandidovali v koalici se STAN. Vyhráli jsme, nečekaně. Ale jsme v opozici, protože už byli předtím dohodnutí. Proregion, ANO, ČSSD, přibrali Lidovce. Dostalo se ás 6 do zastupka (z 27). Teď se řeší komise, jestli nás do toho pustí. KSČM dostávalo předsedy komisí. Dnes se komsie řeší. ML: Viděli jsme jen návrh, který není potvrzený. Nevypadá to pro nás úplně dobře, máme tam odborníky. PV: Je nás 5 zaregistrovaných Pirátů, máme smypatizanty, snažíme se rozhazovat sítě. Chceme se držet té značky Mladí a Neklidní. Uvidíme, jestli se jim to sesype, nebo ne. ML: Máme předsedu kontrolního výboru (z koalice) MG: Měli jste už ustavující zastupko? PV: Už bylo, snažili jsme se to rozvrtat. MG: Když se jim to rozpadne, s kým je tam varianta spolupráce? PV: S ANO, ale to se nám úplně nelíbí, ale je to asi jediná možnost. ML: Cílem bylo zbavit se Proregionu. Nikdy jiný tam není, než ANO: Dá se s nimi celkem komunikovat. PV: Je to bývalá břeclávská ODSka. MV: Jakž mají pohled na Babiše? PV: Neřeší to ML: Oni tam šli kvůli značce, prvotně. PV: V koalici jsou fakt šílené vztahy, ale jak jim jde o msíta, tak přejdou všechno. Když tady byl Babiš, tak si z toho dělali legraci taky. Předali nám koblihy, aby je nemuseli rozdávat. Výsledek byl 20,8%. Blanensko LS: V Blansku si jen prohodili místa, ČSSD a ODS, KDU, Volba pro Blansko. Starosta je ODS, místostarostové KDU, ČSSD. Komise- nabídli nám všechny komise, které tam jsou. Seznam kdyžtak poskytnu. Výbory- finanční a kontrolní. Nabídli nám místopředsedu komise pro zahraniční styky. Boskovice- je tma staronová koalice. OV: Máme tam tři zastupitelé, jsou v opizici a snaží se domlouvat koalici. Kluk za ANO je poměrně šikovný, využil značky. Jsou problémy s tím, že úkoly, které jsou dlouhodobé nejsou úplně vyřešené. Snaží se do toho proniknout, budou mít nějaké výbory. Zatím je to na jednání. Koalice byla hned první den po volbách. Vyšplouchli ČSSD, ANO se domluvilo s ODS. Je tam tichá podpora v opozici. Neproběhla ani shoda programu v koalici, jen si prostě slíbili, že budou v koalici. Budeme je hlídat. Znojmo ES: My jsme měli ustavující zastupko na konci října, máme jednoho zastupitele. Koalcie zůstala ČSSD, ANO, ODS.Výbory dostalo SPD. V obojím máme jednoho člena. Komsie se teprve začínají řešit. Koalcie je naštvaná na nejsilnější opozici a řekli, že nikdo z opozice místo v komisi nedostane. Snažíme se přicházet s něčím rozumným (streamování zastupka). OV: V Boskovicích se to streamuje a všechno se dá dohledat. 2) MG: Mám prezentaci, kterou prezentuji ostatním krajům. Budete asi informovaní lépe, než jiné kraje. Účel tohoto brífinku je, aby se kraje zapojily. Budeme mít 2 kandidáty. MV: Co si myslíš, že by se stalo, kdyby bbyl Czexit? MG: Všechny ekonomické smlouvy bychom museli tvořit sami. EKonomika by se na část doby rozpadla. Úbytek ochranných složek. Otázka volného pohybu po Evropě. OV: Jak si představuješ spolupráci u MS? MG: Určitě bude centrální strategie. Bude nějaký základní "nádech" té kampaně. Tyhle podklady dostanou všechna KS a MS. Bylo by fajn se zapojit podle toho, co v minulých kampaních fungovalo dobře (setkávání, CLV...). OV: Zatím jsem slyšel názor, že je to jen pro Brňáky a tak... MG: Budeme se o tom určitě bavit na dalších krajských schůzích. : Je nějaké téma, kde je postoj všech Pirátů od Českých? MG: Německo je proti jádru, což je dost kontroverzní téma, to ve společném programu není. Dřív byla problém legalizace. Teď najednou to jde. Museli jsme laborovat na rybářstvím, vnitrozemské státy do toho úplně nemají co mluvit. : Co zemědělství? MG: Radek Holomčík, se ještě úplně na tohle nedíval. Zatím je to hodně všeobecné. LS: Je tenhle materiál veřejný? (prezentace) Já jsem na zemědelce, můžeš mi to poskytnout? MG: Když se někdo chce zapojit, zapojím ho. S Radkem pravděpodobně v kontatku jsi, určitě ti to pošlu. : Má zájem kandidovat nějaká celsotatně známá osbnost? MG: Píšou mi různí lidé, kteří pracují v evropských strukturách. Jedna osoba tam je- Nina Špitálníková. Má obrovský dosah, je známá tím ,že byla na studiích v S Korei a taky má ráda BDSM a propaguje ho. 3) MK: Jmenuji se MArcel Kolaja, jsem u Pirátů od roku 2010. Evropskou tématikou se zabývám od r 2003. Ještě před vstupem ČR do EU. Jsem informatik a propagátor svobodného sowtware, jako aktivista jsem vystupoval proti směrnici. V roce 2005 to vyvrcholilo demosntrací v Bruselu. Nakonec to bylo většinou odmítnuto. Postupně jsem se dostal do politiky, znal jsem 2 kolegy, kteří byli členové. Přišli za mnou, jestli bych nekandidoval do prvních voleb do Sněmovny. Postupně jsem si řekl ,že by bylo logické do strany vstoupit a aktivně se zapojovat. Byl jsem spolupředsedou internacionály Pirátských stran, vždycky mě zajímala mezinárodní politika a taky komunál. V roce 2014 to vyvrcholilo tím ,že jsem kandidoval jak odvojka do Europarlamentu. Objeli jsme s Ivanem celou ČR. Na jednu stranu to dopadlo úspěšně. Měli jsme skoro 5%. Nezískali jsme ale žádný mandát. Já jsem úplně vyhořel. Pak mě ale zatáhli do komunálu v Brně. Spoluzaložil jsem spolek Otevřená města, figuroval jsem jako předseda. Jak se blížily eurovolby, angažoval jsem se ve směrnici o copywritu. Podílím se na tvorbě společného programu.Takže plánuju kandidovat na špici té kandidátky a zkusit to znovu. : Nebudeš nakonec chybět v komunálu? MK: Postupně, jak se mi vyvíjí život, tak docházím k tomu, že buď se v politice vykopnu na to, že to budu dělat fulltime a nebo jen "přicmrndávání". Nemyslím si , že bych v komunálu chyběl. MV: Vyšel návrh- Kodex europoslance, četl jsi to? MK: Ne. MG: Bude pak rozprava na fóru. Každý kandidát musí požádat o nominaci. MK: Připomnělo mi to jednu věc, aby poslanec zůstal v kontatku se svým elektorátem. Já osobně bych se určitě stěhoval do Bruselu, ale to, že se člověk přestěhuje, neznamená, že ztratí kontakt s elektorátem. Návrh- prodloužení bodu o 5 min: PRO- 11, PROTI 1 Když by ses dostal do parlamentu, čem uby ses věnoval? MK: Digitální agenda, nejen software. PS: Jak vidíš své šance na zvolení CFkem? MK: TO mi asi nepřísluší. MV: Je členem od roku 2010. Kolik přišlo nových lidí do strany? To bych vůbec neřešila MG: Já jsem Markéta, budu kandidovat taky do europarlamentu, kandidovala jsem ve 2014 jako trojka. Jsem vedoucí zahraničního odboru Pirátů. Přijde mi nejlogičtější kandidovat. Vystudovala jsem mezinárodní vztahy. Momentálně jsem místopředsedkyně evropské pirátské strany, teď budu pravděpdoodbně zovlená předsedkyní evropské pirátské strany. Což si myslím, že bude znít dobře. Koordinovala jsem společný program, dělám mediální výstupy. Z předsednické pozice bych to chtěla posunout ještě dál. Budeme mít konečně transparetní účet. Moje hlavní témá už dlouho je celkově bezpečnost a vyprofilovala jsem se k exportu zbraní, je to dost provázané i s migrací. Nechceme migraci nějak úplně tlačit, ale zároveň je docela fajn, že se tak orientuju, vlastně tím, že dodáváme zbraně porušujeme lidská práva. Zajímají mě i autonomní zbraně. Zároveň vím ,že v počtu, ve kterém tam budeme si člověk nebude moct úplně vybírat. Ale tím ,že mám vzdělání i praxi, mohla bych pracovat vlastně v jakémkoliv výboru. Nebudu kandidovat na lídra, lepším lídrem pro mě bude Mikuláš Peksa, bude výborný i v debatách. Chci být dvojka. OV: Spolupracujete s LEEX? MG: Zatím ne. Jsem v kontatku zaítm jen s českými. Co bys řekla na rgument, že když ČR nebude dodávat zbraně do Saudské Arábie, tak tím nebou mít tady lidi práci a prodají jim to jinde? MG: Vždycky by měli být v njaké organizaci idealisti a pragmatici. Můj cíl hodně vzadu je třeba světový mír, i když vím ,že je to utopie. Ale je důležité to mít takhle nastavené. Takže, když řekneš tenhle argument, tak já si říkám - no dobře, ale někdo začít musí, později se k nám třeba přidají. Teď to možná zní jako utopie, ale předtím to takhle bylo i s legalizací. První krok je vývoz do krizových oblastí- ta výroba pořád mlže běžet dál, jen se může i jinam přesunout (sprotovní využití). Nevím, jak to má konkrétně Zbrojovka, ale Zetor vyrábí i jné věci. Když přeorientují svoje knowhow, tak je to vůbec nepoloží. Lidé by měli přemýšlet v mantinelech, že zabíjení není úplně správné. MV: Někdo z místních, zvažujete kandidaturu? PV: Soustředíme se na komunál. 4) MŠ: Jde o Krajské expertní týmy, což znamená ve zkratce určitý background pro naše nové zastupitele. Jde o to, vytvořit seznam odborníků/informované veřejnosti, kteří budou zastupitelům pomáhat v projednávání věci v dané oblastni. Budeme se snažit aktivně hledat tyto lidi, kteří pak budou komunikovat mezi sebou, později i na centrální úrovni a předávat si informace. 5) MV: Z jakého důvodu téma řeším - probíhala VŘ, která byla vidět, Já jsem si uvědomila ,že když člověk kandiduje do komise, nebo nějaký post. Nevím, proč nemůže představení se fungovat na fóru u všech funkcí. Předsednictví předáno: Marcel Kolaja 20:27 PS: Já vnímám rozdíl mezi VŘ a volbou. Ve výběrkách rozhoduje užší okruh. Transparetní vř beru tak, že se někdo přihlásí, člověk se vybere, pak se zveřejní výsledky smůžou se zveřejnit jejich CV, motivační dopisy. MV: Pokud komise vybírá nějaké lidi do odborných komisí nebo výborů, podle čeho jsou nastavená kritéria. MG: Co se týká vř na představenstva, tak to je politická pozice. Potřebujeme člověka, kterému můžeme věřit. MV: Myslím si, že tady začínají fungovat "kamarádšofty". Mělo by to být transparetní. Kdo se kdy hlásila na jakou pozici... PS: To se zveřejní v závěrech vř. Prodloužení o 3 minuty: PRO: 9 PROTI: 1, ZDRŽELI SE 2 Předsednictví předáno: Petr Springinsfeld 20:39 MK: Já chci říct jednu věc- přišla mi zajíamvá myšlenka toho ,že se budo uzveřejňovat počty předtím, než to bude hotové. Za celé rozhodnutí je zodpvoědná politická reprezentace, kterou tam máme. Tyhle věci by se měly řešit jako nápravné oaptření až poté, co by došlo k nějakému obvinění. Konec schůze: 20:41