Kontrola projektu „Rozvoj a modernizace informačních a řídicích systémů statutárního města Liberec v oblastech finančních analýz a business intelligence“ a souvisejícího dotace. Usnesení RM č. 447/2017 ze dne 16. 5. 2017 schválilo projektovou žádost a její podání do výzvy č. 28 IROP. Ministerstvo pro místní rozvoj vydalo dne 21.9.2017 pod číslem jednacím 40344/2017-91/1 Registraci akce a Rozhodnutí o poskytnutí dotace. Zastupitelstvo města schválilo přijetí dotace ve výši 5.006.133,- Kč včetně DPH v únoru 2018. Projekt, jenž byl poměrně nejednoznačně popsán v materiálu do zastupitelstva, se měl ve verzi pro občany promítnout v city dashboardu do 31. prosince 2018. V city dashboardu jsem ale laickým okem nezaznamenala žádnou změnu. Cílem kontroly by tedy mělo být: 1. Zjistit současný stav projektu – zdali byl projekt realizován a přinesl pro cílové skupiny uživatelů slibované přínosy. 2. Prověřit smlouvy a nastavení plateb směrem k dodavateli projektu i poskytovateli dotace. 3. Prověřit výběr dodavatele. 4. Prověřit akce související s projektem – školení atd. _____________________________________________ Kontrola „city dashboard“ City dashboard byl spuštěn v roce 2016 v souvislosti s rekonstrukcí webových stránek. Dnes se ve zkratce jeví jako historická statická statistika s občasnými politickými proklamacemi z programového prohlášení vedení města z let 2014 až 2018. Cílem kontroly by mělo být: 1. Zjistit současný stav projektu, jaké bylo zadání, proč není aktuální, proč je občas vypnutý. 2. Prověřit smlouvy s ním související, včetně závazků ze smlouv vyplývajících. V tiráži je LIS, Datron a PriceWaterhouseCoopers ČR. 3. Případně prověřit výběr dodavatele. _____________________________________________ Kontrola Vánočních trhů (s důrazem na ty na Soukenném náměstí) Všimli jsme si velkého rozdílu ve vkusnosti trhů v horním a dolním centru. Zatímco trhy u radnice lze s klidným svědomím označit za vánoční, atrakce v dolním centru prezentovaly Liberec jako místo, kde se zastavil čas (bohužel někdy v devadesátých letech). To, co bylo dole do veřejného prostoru s podporu města zkrátka nepatří, a zvlášť v předvánočním čase. Výherní automat na plyšáky???, Nevkusný vláček s cirkusovými motivy? Cílem kontroly by tedy mělo být: 1. Zjistit, proč tomu tak je. Zčásti již víme. Trhy zajišťuje ELSET. Ten ale řeší především Benešovo náměstí a stánky tam. Spodní část přenechává (na základě jaké smlouvy?) podnikateli Fialovi (https://www.atrakce-lunapark.cz/) - ten dříve zajišťoval trhy i na Benešově náměstí a účastnil se i VŘ na pořádání trhů teď. Bylo by tedy dobré zjistit, proč a za jakých podmínek se o spodní centrum stará právě Fiala. Kolik městu za to odvádí. A je pak na zvážení, zda za stejné peníze není schopen ELSET připravit důstojnější variantu trhů... 2. Zkontrolovat výběr trhovců, veškeré s nimi vedené smlouvy a závazky z nich plynoucí.