*Fungující a otevřený magistrát * Smlouvy na internetu * proč: Každý občan musí mít možnost zjistit, za co a proč jeho město utrácí veřejné peníze. * jak: Na webových stránkách města přehledně zveřejníme všechny platné či připravované smlouvy. * Přehledný rozpočet a závěrečný účet města * proč: Nejlepší kontrolu nad výdaji lze zajistit zpřehledněním městských financí. Považujeme za nezbytné provést také audit mandatorních výdajů. * jak: Zasadíme se o to, aby město používalo transparentní účty. Na webu města pak zveřejníme detailní vyúčtování hospodaření města s odkazy na konkrétní smlouvy, na jejichž základě došlo k příjmům či výdajům a také s odkazy na příslušné transakce na transparentním účtu. * Online přenosy ze zastupitelstva * proč: Jednání zastupitelstva je z principu veřejné, avšak řada občanů nemá možnost osobně se těchto jednání zúčastnit. * jak: Na webu města bude možné sledovat audio a video záznam jednání zastupitelstva. Pokusíme se rovněž prosadit možnost vystoupení občanů před zastupiteli pomocí online spojení (tzv. "telemost"). * Dostupné záznamy z jednání výborů a komisí * proč: Byť mají výbory a komise především poradní funkci, jejich členové jsou placeni z veřejných peněz. Proto považujeme za důležité, aby alespoň zápisy z jednání a hlasování byly veřejně dostupné. * jak: Změníme jednací řády tak, aby vyžadovaly zveřejňování zápisů a hlasování. * Lepší zpětná vazba na fungování úřadu * proč: Úřady samosprávy jsou zde především pro občany a měly by jim pomoci s běžnou agendou. * jak: Zajistíme lepší zpětnou vazbu na fungování magistrátuu a úřadů samosprávy pomocí prostředků elektronické komunikace. * Využívání otevřených programů * proč: Využíváním otevřeného (open-source) software lze významně snížit náklady na IT, jak ukazuje např. příklad Mnichova. Navíc se díky otevřeným formátů dá zamezit navázání na jednoho dodavatele (tzv. "vendor lock-in"). * jak: V rámci obnovy a rozvoje IT a IS budeme požadovat využívání Open-source softwaru a otevřených formátů. * Harmonogram plánovaných prací na území města * proč: Stavební práce a s nimi spojená omezení často komplikují na delší dobu kvalitu života občanů. Přitom jsou s výjimkou havarijních případů dlohodobě dopředu plánovány. * jak: Na webu města zveřejníme přehledný harmonogram plánovaných stavební akcí a souvisejících omezení či uzavírek tak, aby se občané mohli s dostatečným předstihem na tyto akce připravit. Zasadíme se o zlepšení kvality a zkrácení termínů při opravě a výstavbě městských komunikací, tam, kde to bude možné. * Zlepšení objednávkového systému úřadu * proč: Chceme maximálně ulehčit občanům styk s úřadem. Byť existuje stávající objednávkový systém, řada občanů o něm neví, a proto jej nevyužívá. Také má jisté nedostatky - např. neumožňuje objednání na stávající den. * jak: Modernizujeme objednávkový systém úřadu a rozšíříme povědomí o něm. *Město pro občany * Vznik místních samospráv * proč: Jablonec se nově jakožto statutární město může dělit na dílčí samosprávné celky. Vidíme v decentralizaci možnost, jak přiblížit rozhodování o městě občanům a jejich potřebám. * jak: Podpoříme vznik samosprávných celků, pokud o to bude zájem. * Místní referenda * proč: Názory občanů nás zajímají, a pokud nechceme být odtrženi od reality, je potřeba jim naslouchat. Referendum je pak klíčovým prvkem přímé demokracie, kdy mohou občané vyjádřit svůj názor na zásadní otázky života ve městě. * jak: Chceme umožnit jednoduše organizovat elektronická referenda podle modelů používaných v Estonsku či Švýcarsku. * Volně přístupný internet ve veřejných prostorách * proč: Vnímáme přístup k internetu jako jednu ze základních potřeb moderní informační společnosti. Volný přístup ve veřejných prostorách je pak logickým vstřícným krokem k uspokojení takové potřeby. * jak: Zasadíme se o zbudování bezdrátové sítě WiFi ve veřejných prostorách pod správou města. * Využití volných ploch střech paneláků add JL - technicko legislativne neproveditelny, imho zrusit * proč: Značnou část zástavby Jablonce tvoří panelové domy, ať již ve vlastnictví města či družstev, nebo společenství vlastníků. Ploché střechy jsou přitom v naprosté většině nevyužité. * jak: Pokusíme se využít tyto plochy např. pro umístění solárních panelů, které mohou následně zajistit např. napájení veřejného osvětlení a snížit tak výdaje města. * Rozpad Jablonecké energetické na lokální výtopny * proč: Stávající síť centrálního vytápění je dlouhodobě podfinancovaná, a to i přes skutečnost, že občané Jablonce mají dlouhodobě takřka nejdražší teplo v celé republice. * jak: Podporujeme řízený rozpad JE na lokální výtopny, které sníží náklady na údržbu a zefektivní systém vytápění. * Optimalizace MHD * proč: I přes reorganizaci linek MHD v minulých letech je stále problém cestovat mezi některými částmi města bez přestupu v centru. Navíc, cenová a tarifní politika je nekompatibilní se sousedním Libercem, což v Jablonci dokládají např. i neexistující SMS jízdenky. * jak: Chceme provést úpravy tras stávajících linek MHD, dále prohloubit integraci s MHD sousedního Liberce a zjednodušit tak cestování v celé aglomeraci. * Revize plánovaných dopravních řešení a územního plánu * proč: Dopravní řešení musí být koncipována šetrně vůči stávající krajině. Jsme pro revizi územního plánu a hledání konsensu s občany a okolními obcemi jak nejlépe dopravu ve městě do budoucna řešit. * jak: Zapojíme občany a okolní obce do rozhodování o nové podobě územního plánu a dopravních řešeních. * Omezíme nadužívání dopravních značek. * proč: Přespříliš značek odvádí pozornost od samotného provozu na pozemních komunikacích. * jak: Chceme vyhlásit anketu o nejnesmyslnější dopravní značení a po následném dialogu s občany jej v celém městě zpřehlednit. * Nové mateřské školy * proč: V současné době začíná být nedostatek míst v městem zřizovaných MŠ. * jak: Navrhneme navýšení rozpočtové kapitoly na provoz MŠ a pokusíme se najít model pro kofinancování MŠ např. s velkými zaměstnavateli ve městě. Podporujeme zakládání alternativních typů MŠ. *Šance pro aktivní odpočinek * Zatraktivnění centra pro bydlení * proč: Centrum Jablonce se dlouhodobě vylidňuje a přestává tak plnit svoji původní funkci jako centra dění a setkávání lidí. * jak: Chceme omezit výstavbu na perifériích a více využít volný intravillián města. Je potřeba přehodnotit současné směrování územního plánu města, který nadbytečně plýtvá s okolní volnou krajinou. * Rekonstrukce dětských hřišť, sportovišť a veřejné zeleně * proč: Mnoho dětských hřišť, sportovišť a veřejné zeleně je v zanedbaném stavu. V některých městských částech dětská hřiště zcela chybí. * jak: Zasadíme se o lepší financování pro správu dětských hřišť, parků, sportovišť a volnočasových prostor. V tomto ohledu je rovněž zásadní využití možnosti financování z dotací EU. * Podpora aktivních občanů, spolků a maloformátových kulturních akcí * proč: Chceme bezúplatně zpřístupnit některé veřejné prostory a zázemí všem aktivním občanům, spolkům, umělcům a performerům, kteří mají zájem o nezištné kulturní obohacení našeho města. * jak: Připravíme změnu obecně závazné vyhlášky o místním poplatku za užívání veřejného prostranství. * Město různorodých sportů * proč: Na profesionální úrovni se město aktuálně zaměřuje převážně na jeden sport, a to fotbal. Na ostatní sporty, pro Jablonec typické a tradiční generující budoucí olympioniky, se nedostává finanční prostředků. Jedná se zejména o biatlon, atletiku, basktebal, tenis. Na amatérské úrovni je Jablonec městem lyží a cyklistiky, přičemž jezdíme na zanedbaných tratích v Bedřichově, či rozmlácených silnicích po celém Jablonecku. Jablonec si určitě také zasloužil okruh pro kolečkové brusle i podporu alternativních sportů a pohybových aktivit. * jak: Přerozdělení finančních prostředků, investování do víceúčelových hřišť, silnic či dalších center pro různorodé sportovní aktivity. *Kultivace veřejných prostor * Využití bulváru 5. května - rezidenční a komerční prostory * proč: Problém bulváru 5. května považujeme za klíčový pro oživení centra města. Oproti původním plánům v současné době funguje pouze jako průtah městem pro osobní a nákladní dopravu. * jak: Začneme jednáním s občany a odbornou veřejností a revidujeme územní plán. * Parkování v centru města * proč: Současný systém parkovišť a pouličních parkovacích automatů je v mnoha ohledech nevyhovující. Především nutí řidiče předem odhadovat dobu, po kterou bude parkovat, což není vždy lehké. Častým jevem jsou i nefunkční parkovací automaty. * jak: Chceme na větších parkovištích nahradit současný systém vjezdovými a výjezdovými závorami, aby řidiči platili až při odjezdu z parkoviště. Navrhneme projednat modernizaci a rozšíření parkovacích míst v prostoru bývalé tržnice v Kamenné ulici. * Zřízení funkce městského architekta * proč: Institut hlavního městského architekta je významnou součástí samospráv ve většině vyspělých zemí. Je potřeba odborně formulovat vizi urbanistického rozvoje města do vzdálenější budoucnosti, a to s přesahem i do několika následujících volebních období. * jak: V současné době existuje řada různých modelů institutu hlavního městského architekta. Za nejúčelnější a zároveň nejdemokratičtější považujeme volbu hlavního městského architekta obecným referendem, kde si občané budou moci vybrat z několika dlouhodobých urbanistických koncepcí zpracovaných kandidáty na hlavního architekta na základě vypsané veřejné soutěže. * Obnova památek z fondů EU * proč: Vážíme si práce našich předků a dědictví, které nám zanechali. Stavebně technický stav některých památek je tristní, a to i zásluhou nečinnosti města. Chybí i jasná koncepce oprav secesních domů v Jablonci, což je z pohledy architektury jeho největším dědictvím. * jak: Chceme město více aktivně zapojit do obnovy a rekonstrukce památek a zajistit financování prostřednictvím EU fondů. Důležitá je rovněž lepší komunikace a spolupráce s majiteli památek, které nevlastní obec. * Jablonec bez hazardu a tvrdých drog * proč: V důsledku vede hazard ke zvýšené kriminalitě a sociálním problémům, narušuje architektonický ráz města (křiklavé neonové osvětlení nezapadá do místní architektury zejména v centru města), vytlačuje klasické obchody z centra města, protože herny jsou schopné platit vyšší nájem. Rovněž stoupá počet obavytel Jablonce užívající trvdé drogy zejména mezi mladými lidmi, což opět vede k sociálním problémům v rodinách a zvýšené kriminalitě. V centru města již není problém v podvečerních hodinách sledovat předávky drog. Městu chybí jakákoliv koncepce drogové prevence, přičemž právě prevence by měla být základním nástrojem boje proti výrobě a distribuci drog. * jak: Razantní omezení možnosti zřizování sázkových kanceláří, heren nebo kasín kdekoliv ve městě formou vyhlášky, uzavření stávajících sázkových kanceláří, heren či kasín a ponechání pouze jednoho kasína v režiii města. V oblasti dogové problematiky je třeba znovuobnovit preventivní programy navázané na celostátní a EU programy prevence, snaha o omezení počtu míst, kde mohou být tvrdé drogy distribuovány. * Ucelená koncepce vzhledu sídlišť s ohledem na okolní krajinu - např. Mšeno * proč: ?????????? * jak: ??????????? * Revize plánů s obchodním centrem Jabloň * proč: Jedná se o velký komerční prostor, postavený v dnes již velmi uznávaném funkcionalistickém stylu v centru města, který zůstává nevyužitý. * jak: Zvážíme možnost zachování této arcitektonické památky. Pokud již není možná zachrána, budeme prosazovat demolici a nahrazení městkou zelení případně navrhneme využít potenciálu tržnice, která v těchto místech již nyní spontáně vzniká. ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// *Jablonec bez hazardu a tvrdých drog * proč: V důsledku vede ke zvýšené kriminalitě a sociálním problémům, narušuje architektonický ráz města (křiklavé neonové osvětlení nezapadá do místní architektury zejména v centru města), vytlačuje klasické obchody z centra města, protože herny jsou schopné platit vyšší nájem * jak: Razantní omezení možnosti zřizování sázkových kanceláří heren nebo kasin kdekoliv ve městě formou vyhlášky (v plné kompetenci města), uzavření stávajících sázkových kanceláří, heren či kasin a ponechání pouze jednoho kasina v režii města * proč: Dramaticky stoupá počet obyvatel Jablonce užívající pervitin zejména mezi mladými lidmi, což opět vede k sociálním problémům v rodinách a zvýšené kriminalitě. V centru města již není problém (nejen) v podvečerních hodinách sledovat předávky drog. Městu chybí jakákoliv koncepce drogové prevence, přičemž právě prevence by měla být základním kamenem boje proti výrobě a distribuci tvrdých drog * jak: Preventivní programy navázané na EU, snaha o omezení počtu míst, kde mohou být tvrdé drogy distribuovány *Město sportu * proč: Na profesionální úrovni se město aktuálně zaměřuje výhradně na jeden sport, a to fotbal. Na ostatní sporty, pro Jablonec typické a tradiční generující budoucí olympioniky, se nedostává finanční prostředků. Jedná se zejména o biatlon, atletiku, basktebal, tenis. Na amatérské úrovni je Jablonec městem lyží a cyklistikky, přičemž jezdíme na zanedbaných tratích v Bedřichově, či rozmlácených silních po celém Jablonecku. Jablonec by si určitě také zasloužil okruh pro kolečkové brusle i podporu alternativních sportů a pohybových aktivit. * jak: Změnit rozdělování finančních prostředků, investování do víceúčelových hřišť, účelových komunikací či dalších center pro sportovní aktivity *Obchodní centrum Jabloň + další památky * proč: Velký komerční prostor postavený v dnes již velmi uznávaném stylu v centru města, který zůstává nevyužit. I přes různé návrhy (vybudování nového centra, víceúrovňového parkoviště...) zatím není jasná koncepce, stejně tak jako chybí jasná koncepce opravy secesních domů v jbc, což je z pohledu architektury jeho největším dědictvím. * jak: Zvážit možnosti zachování této architektonické památky. Pokud již není možné zachránit, zbourat a anhradit městkou zelení případně využít potenciálu tržnice ktrerá v daných místech již nyní spontánně vzniká. //tento bod ktery prave pises bych zaradil do kapitoly šance pro aktivni odpočinek, jablonec bez hazardu atd bych zaradil pod město pro lidi, at to nemame tak roztahane HLAVNÍ MOTTO (???) VIZE JABLONEC 2030 proč: Jablonci n/N chybí dlouhodobá koncepce směřování města, která by byla v souladu s přáním občanů a kroky zastupitelstva s přihlédnutím k názoru široké odborné veřejnosti. jak: Chceme Jablonec, který bude v kraji udávat trend v oblasti smysluplného a udržitelného rozvoje měst a obcí. //+ mestské lázně, - mestke kasino, +divadlo, -billboardy