Schůze MS Blanensko 4/2019 Boskovice, PROSTOR 17.9.2019, 18:00 ---------------------------------------------------------------------------------------- Schválení programu: přítomní členové: Kristýna Znamenáčková, Anna Trávníková, Petr Jelínek , Luboš Sedlák, Zbyněk Pokorný , Ondřej Vichta, Tomáš Gottwald přítomní hosté: od 18.50 Jan Nádvorník a Radek Šamšula předsedající: Luboš Sedlák zapisovatel: Petr Jelínek ověřovatel: Kristýna Znamenáčková Návrh programu jednání: 1. Reporty od zastupitelů (zastupitelé, 20 minut) 2. Reporty a přítomnost členů komisí, výborů či členů dozorčích rad (5 minut/člen) 3. Seznámení s novými Koks pokud přijedou (Kenny) - vyřešeno Nové KoKS bohužel ještě nedorazí, teprve se dostáváme do agendy, takže s námi počítejte až v listopadu. Pokud budete potřebovat pomoct s nějakou záležitosti a budete si jistí, že spadá do naší kompetence, obraťte se na nás. Zatím uvádím pouze svoji mailovou adresu vendula.svobodova@pirati.cz, jelikož Markétě se teprve bude zpřístupňovat (později by to mělo být marketa.tvrda@pirati.cz). Telefonní kontakt taky dodáme později, jelikož teprve v sobotu na celorepublikovém setkání KoKS budeme řešit tyhle všechny záležitosti (Vendula Svobodová, Markéta Tvrdá, KoKS JmK) 4. Rozprava o fungování lidí v komisích. Případná výměna či zrušení nekomunikujících členů komisí (Kenny) 5. Registrace příznivců (LS, 5 minut) ---------------------------------------------------------------------------------------- zápis z jednání: pro všichni, 6 1. BOSKOVICE KZ: Byly dvě zastupitelstva, řešila se hlavně sportovní hala, na Července nebude, na Sušilce podporujeme, ANO navrhuje Hybešova, a tato varianta prošla, neboť většinový koaliční názor rozšířily tři hlasy opozice. Hybešova prošla o hlasy Lidovců, kteří jsou také v opozici. Proti je občanské sdružení, které se to bude snažit napadnout. Dále řešíme skate park a bike boxy. Knihovna se dál neřeší. Podařilo se nám zabránit městskýho pozemku na vjezdu do města, nechceme podporovat vizuální smog, neboť záměr je tam vlastníkem umístit reklamu. Máme zveřejněný kalendář na webu. Plánujeme akci Rok (rock) na radnici. Měli jsme přednášku o PaRo, schvalovat bude prosincové zastupitelstvo. LS: je třeba doplnit do evidenci lobbistických kontaktů KZ: doplním BLANSKO ZP:zastupitelstvo bylo minulý týden. Navrhujeme pořizování videozáznamů a zveřejňování návrhů zastupitelstva. Neprošlo to. Rada v Blansku dostala přes pracky kvůli nekomunikaci, a to od obyvatel, kteří to špatně vnímají. Bylo to kvůli nechuti obyvatel zastavět náměstí. Zítra bude veřejný setkání s občany, něco takového jsme navrhovali. Část lidí je proti jakékoli zástavbě, snažili se sehnat 106 (0,5%) podpisů, ale nepovedlo se. Tím by byl zařazen bod na zastupitelstvu. Zjišťujeme, co by stálo referendum. Předělává se územní studie. V tuto chvíle je záměr prodeje. Kolem náměstí se točila asi půlhodina zastupitelstva. Zítra v 16.30 veřejná beseda. Schvalovaly se změny pro žadatele o dotace. Stanovoval se limit pro dotaci pro sportovní i kulturní kluby. Bude se dělat cyklostezka na Skalní mlýn. TG: Město zbudovalo osvětlení oválu, hodilo by se vyhodnotit to finačně ZP: je to v rozpočtu, je to na webu, měli to v programovým prohlášením, překontrolovat se to dá. TG: Chci info k zastavění náměstí - město obdrželo tři zájemce ZP: oni dostali vlastně jen jednu nabídku, mohou to udělat bez projednání v zastupitelstvu, nabídku museli změnit, protože se změnily podmínky TG: navrhuji, abychom prosazovali k tomu referendum s krajskýma volbama ZP: zítra dojdi na to setkání s občany. Žádný developer nebude chtít postavit jeden dům, budou chtít stavět minimálně 3. Bude tam i příčná stavba, která by rozdělila náměstí. TG: proč není územní studie na park? ZP: máme odbor územního plánování a dlouhodobě se to takto plánuje, navrhl někdo změny? TG: budeš o referendu přemýšlet ZP: ano TG: a jsou piráti pro referendum? Návrh usnesení: Piráti Blanensko navrhují referendum k tomuto bodu společně s krajskými volbami v roce 2020 PRO: 5 pro PROTI: 1 zdžel se: 1 LS: otevřeme vlákno na foru 2. BOSKOVICE LS: usnesli jsme se, ze členové výborů a komisí by se měli jednou za půl roku ukázat AT: komise pro cest.ruch - Bosk zatím jen jednou RŠ: kontrolní výbor - pravidelně před zastupitelstvem, kontrolují se usnesení sportovní komise se sešla dvakrát, nebavila se o sportovní hale, což by ale měla JN: finanční výbor - to samé, vždy před zastupitelstvem. Byli jsme upozorněni vedením města, že nás nemusí zajímat, co se děje na komisích. KZ: máme zveřejněné zápisy z komisí, ale řekli nám, že je to jen poradní orgán rady KZ: kulturní komise se schází pravidelně, předsedá Pernica, který má zájem, aby fungovala. Řeší se grantový systém v oblasti kultury, doufáme ve změnu, aby nebyly dotace jen na jednorázové akce. Dál jsme řešili cenu za přínos pro kulturu. Redakční rada zpravodaje byla konfrontována s mým návrhem na změny, ale protože je to "nejlepší Zpravodaj" (dostali jsme nějakou cenu) nebude se prý nic měnit. Hodně se řeší tajenka křížovky. TG: komisi si zřizuje Rada dobrovolně, proto říkají, že mají pouze "poradní" funkci BLANSKO OV: měli by napsat aspoň nějaké minimum, pokud nepřijdou referovat o činnosti komise 3. smazáno 4. KOKS (koordinátor kraj. sdružení) OV: Šárka Václavíková skončila, máme 2 KOKSy, přislíbily, že přijedou na nějakou další schůzi. Místních sdružení zas tolik není, tedy měly se přijet ukázat. 5. OV: je záhodno, aby na schůze MS se zástupci komisí a výborů ukázali a dali zpětnou vazbu, co se děje. Měli bychom zajistit transparentnost LS: jak? OV: měli by být aspoň registrovaní příznivci Pirátů, tam je kontakt TG: vlákna založené jsou AT: komise se neschází, tedy zajistit aspoň reporty? OV: ano TG: již jsem apeloval, aby na sebe zveřejnili email na foru, zatím mají jen ti, co jsou členové Pirátů, AT: to souvisí tedy asi s tím, koho jsme nominovali KZ: schůze, kde jsme odhlasovali, že se mají ukázat, byla v červnu, takže ještě půl roku neuplynul, myslela jsem, že napíše Luboš, ale asi jsem měla udělat já, beru Tomův názor, že by se jejich emaily měly někde objevit OV: hledáme, jak to zlepšit LS: budou se zveřejňovat emaily, a to na foru, do konce týdne to tam dám. KZ: myslím, že jsme všichni pro TG: jak proběhla má žádost do sportovní komise ZP: poslané meilem a vytištěno 6. Rozběhl se server lide.pirati.cz 7. Různé TG: jak funguje cloud Piráti Blansko? LS: pošlu k nahlédnutí začátek: 18:15 konec: 19:26