Dotaz: Dobrý den, mám dotaz ohledně programu na volby 2017, konkrétně v části Rovnoprávnost. cituji: Sexuální diskriminace. Piráti se zasazují za svobodné sebeurčení pohlavní a sexuální identity. Zrušíme povinnost uvádět pohlaví v úředních dokumentech, kde to není pro vyřízení věci podstatné. Zasazujeme se o mezinárodní dekriminalizaci homosexuality. V programu je uvedena sexuální identita. 1) Jaký postoj je Pirátů k sebeurčení genderové identity? 2) Právo na registrované partnerství osob stejného pohlaví? 3)Jak vnímájí Piráti manželství - svazek ženy a muže nebo i svazek osob stejného pohlaví? 4) Podporují Piráti adopci dětí partnerům stejného pohlaví? Děkuji za odpověď, kterou budu považovat za závazné stanovisko strany Piráti k výše uvedeným otázkám. Odpověď: Dobrý den: Jelikož aktuálně nemáme jmenovaného garanta pro daný programový bod, zpracování "závazného stanoviska strany" zabralo trochu času. ad 1) Jaký postoj je Pirátů k sebeurčení genderové identity? At si clovek vybere sam za co se poklada. Státu do toho nic není.+1+1 [rejp: tak třeba v národních sportovních tělesech to asi úplně jedno nebude.]podle me michas gender a biologicke pohlavi, narodni sportovni telessa jsou o biologickem pohlavi ne genderu imho|já ho jako normálně nemíchám, ale tady jsem do toho rejpla, protože by přesně bylo asi potřeba, aby to začal oficiálně rozlišovat i stát, protože jinak to například v těch sportech může vést k nerovné soutěži.. když nastoupí do ženské kategorie žena, která bývala mužem (ergo, má by default jinou stavbu svalů apod.) (a ne, nemyslim si, že tohle se mění hormonální "léčbou")] ALE! nemyslim si, že je potřeba to řešit teď u těchle dotazů, které jsou směřovány evidentně úplně jiným směrem.. proto to bylo v závorce za "rejp". [irrelevantní metarejp: Ostatně soudím, že národní sportovní tělesa nemají existovat (tedy alespoň ne na profesionální úrovni).] Je nutné se zaškatulkovavat? Nikdy jsem u toho do detailu nepřemýšlela ale chápu to ze ve sportu je to asi dulezite, jinak ne. ad 2) Právo na registrované partnerství osob stejného pohlaví? Ano, v dnešní době již neplatí, že by rodina vznikala toliko manželstvím (Osobně jsem pro to, aby registrované partnerství mohli uzavírat i osoby různého pohlaví.)+1+1+1 RegP by mělo být právem bez ohledu na pohlaví či počet partnerů v něm. (MMN)+1+1 Manželství pro všechny. Registrované partnerství vnímám jako diskriminační. urcitě ano, často jsou lepšími páry než smíšená ad 3) Jak vnímájí Piráti manželství - svazek ženy a muže nebo i svazek osob stejného pohlaví? Pokud se má manželství brát jako posvěcení lásky, tak láska pohlaví nezná(Do lásky státu nic není.).+1+1+1 Naopak ja bych napriklad nebyl zdzenlivy v tom aby v manzelstvi mohlo byt vice lidi, popripade to spada i k tomu reg partnerstvi. Osobně si myslím, že udržet od sebe instituce ("společenské smlouvy") manželství jako svazku muže a ženy určeného k tvorbě biologické rodiny a registrovaného partnerství by mohlo z hlediska státu dávat smysl. Ale nevím, jestli zrovna Piráti by měli být takto konzervativně progresivní a sociálně inženýrští. Ja v tom vidim dve urovne. Nejprve na lásku papír není potřeba. Tyhle smlouvy se uzaviraji z velke casti proto ze blizky clovek jinak vystupuje vuci pravu a zde podle me nezalezi vubec na pohlavi jedince ale na tom ze je to blizky clovek a proto by s nim tak melo byt zachazeno, bo je to otazka toho cloveka a ne statu koho mu schvali Jako, jde o akt vytvoření rodiny a deklarace osoby blízké. Stát rozeznává že rodiny existují a jejich příslušníkům poskytuje jistá práva a ochrany a vynucuje vůči sobě jisté povinnosti. (Přístup ke zdravotní dokumentaci, nedaněné dary, dědické řízení, vyživovací povinnost etc.) Otázka IMHO zni "kdo s kým může založit rodinu"? A tam jsem pro to, ať si to kdo chce dělá jak. Jiná otázka je "Má stát poskytovat vyšší ochranu rodinám založeným za účelem plození?" A tam si myslím, že jako proč ne (novomanželské půjčky, třeba - protože ta společnost to ocení) ale není to imho náš program. A jdu počkat, co se tu vyplodí.+1 Jinak ale to nevylucuje rodiny s vice cleny, dokonce jakoze mam uz i deti ktere jsou opravdu biologickm potomkem tri rodicu. Manželství je, řekl bych, heterosexuální svazek z definice (nebo alespoň svazek zahrnující ženu, jak vyplývá z etymologie slova). Na druhou stranu není moc důvod, proč se to mělo rozlišovat na úrovni zákona, takže nejkonsistentnější by bylo manželství jako formální institut zrušit a zcela jej nahradit pohlavně neutrálním RegP. Manželstvím se tak klidně může nazývat heterosexuální RegP neformálně. (MMN) yes! jsem to (se zrušenim manželství a zachováním jen regp) sem chtěla připsat, takže díky marku.. jako obvykle .] +1+1 Samozřejmě jako svazek libovolných dvou (tří?...) dospělých svéprávných osob. Rozhodně trvám na možnosti nechat si uznat manželství, které bylo uzavřeno jinde. Pokud se dvě ženy ožení v Irsku, které je v EU, ale budou bydlet v Čechách, tak je zákon jako sezdané v tuto chvíli neuzná. Je to nelogické. To, že to u nás ještě není možné (uzavírat manželství nezávisle na pohlaví) mi přijde velice smutné, na úrovni zákazu smíšených manželství. ad 4) Podporují Piráti adopci dětí partnerům stejného pohlaví? Ano, to, že žadatel či žadatelé o adopci žijí v registrovaném partnerství by je nemělo automaticky vyřazovat z možnosti žádat o adopci.+1+1+1 --ono je to jako jednotlivce nevylučuje, mohou adoptovat jako jednotlivci, ale nemohou adoptovat jako pár. Zcela nejdřív je potřeba umožnit adopci biologického dítěte partnera či partnerky. Stejnopohlavní rodiny existují. Nebiologický rodič nemá k dítěti žádná práva. Je to zcela patová situace a být v tomto směru preskriptivní z nějakých náboženských či nevím jakých předsudků škodí zejména dětem, které v těchto rodinách vyrůstají.