Zasedání RV 17. 2. 2018 v Pardubicích Přítomní: Dana Balcarová, Daniela Bílá, Lukáš Černohorský, Jiří Demel, Tomáš Karlík, Tomáš Koláčný, František Kopřiva, Lenka Kozlová, Michaela Krausová, Kamil Kubica, Roman Kučera, Vojtěch Pikal, Andrej Ramašeuski, Jiří Rezek, Martin Šmída, Petr Tkadlec, Ondřej Tůma, Ivo Vlasatý, Michaela Vodová, Daniela Weissová, Oldřich Máca (21/25) Hosté: dle prezenčky Zapisovatel: Jiří Jansa, Vojtěch Pikal, Tomáš Karlík, Michaela Krausová Ověřovatelé: Andrej Ramašeuski, Daniela Weissová Předsedající: Petr Tkadlec, František Kopřiva Jednání fórum: https://forum.pirati.cz/republikovy-vybor-f248/rv-01-2018-zasedani-rv-17-18-2-2018-v-pardubicich-t39324-40.html Program: Nejdřív se všichni představili. 10:33 Začínáme Ověřovatelé určeni: Andrej Ramašeuski, Daniela Weissová Předsedající: Petr Tkadlec, František Kopřiva Reporty předsednictva a odborů: MO(Mikuláš Ferjenčík): Reporty budou pravidelně, PR managerka vybrána(K. Sadílková), bude vyhlášen SM manager, dodavatelé Grafik a Videí budou na rámcovou smlovu, vybrána pravá ruka(zástupce vedoucího) Jiří Hoskovec, výběrka na psavce schválena, děkuji. Pirátské listy fungují jako stranické medium. Zpráva z kampaně je na redminu. Bude rozeslána emailem. Bude se dopracovávat. https://redmine.pirati.cz/projects/anal/wiki/PS%C4%8CR2017 Finanční zpráva z kampaně je předaná úřadu. (V mediích nám do základů započítávají i darované věcné plnění - plochy na bannery, prostory na webech, ...). Finanční zpráva nebyla nikým (žádným stranickým orgánem) schválena. Až budou lidi, bude i support k regionům. Bude se soutěžit volební koordinátor - z centrální položky na komunální volby. Nebude to jak volební manager pro senátní volby; bude řešit podporu Pirátských listů, centrální nákup merchendise a podpora mediální linky (videa, grafika) FO(Mirek Beránek): Máme problémy s účetnictvím, děláme výroční finanční zprávu, za pár dnů by to mělo jít k auditorovi. Obdobné problémy byly i u sněmovních voleb. Nechceme to opakovat. Probíhá výběrové řízení na nové dodavatele účetnictví. Mělo by to být dramatické zlepšení. Probíhá výběrové řízení na pravou ruku(administrativní podpora). Zájemci jsou. Řešíme potvrzení o darech z minulého roku. Řešíme nový systém pro žádosti o proplacení, bude to finančně náročnější. Řešíme komunální účty, řešíme platební karty. Je třeba aby se to udrželo kontrolovatelné. PO(správa na fóru: https://forum.pirati.cz/post543999.html#p543999) Čte Dan Lebduška. RP(Olga Richterová): Upgrade - přihlášil se super člověk(Michal Novák) Jak se udržet soudržní (jádro a periferie) - to se stává i jinde. Newsletter(interní) chodí. Vyřešit informování registrovaných příznivců. Chlubící 1x měsíčně.) Petr Tkadlec navrhuje usnesení: "Ukládá republikovému předsednictvu aby 1x měsíčně posílal newsletter registrovaným příznivcům." Všichni PRO, jen Vojtěch Pikal se aktivně zdržuje. Navrhuje se společné zasedání poslancekého klubu a republikového výboru. Víkend v březnu, Lipnice nad Sázavou, je doodle: https://doodle.com/poll/wty4qevewc2v6xvx Záměr na sídlo strany: https://redmine.pirati.cz/issues/9468 - sídlo strany, sídlo středočeského kraje + několik poslaneckých kanceláří, je třeba odhlasovat. Volební výbor pro komunální volby (Vede Radek Holomčík), navržení kandidáti zatím neví. Mikuláš: Budeme asi fungovat spíše online(mumble, konference), než se sjíždět. Neměl by to být někdo, kdo dělá velkou lokální kampaň. Může být 3členný. Vedoucí odborů - budou se předělávat odměny. https://redmine.pirati.cz/issues/9535 - hlasujme!. Přistane za ZO mezinárodního koordinátora. Vojtěch Pikal: Republikový výbor konstatuje, že při schvalování rozpočtu v Příloze 1 bylo u personálního odboru 35 000,- míněno měsíčně. PRO VŠICHNI, PROTI Petr Tkadlec(1), Schváleno. Jaké další chyby jsou v rozpočtu - nesoulad u personálního odboru ? Vojtěch Pikal: Republikový výbor schvaluje záměr 0.5 milionu na sídlo strany v Praze. PRO 20, PROTI 0, zdržuje se Tomáš Koláčný (1) - schváleno. Upgrade - provádění: metodik, predikční krizový manager, dotahovač, komunikátor na rozných schůzkách. Analýza naplánována na březen. Tvorba strategie strany a cílového stavu - milníky. Květen a dál - projektové řízení a zavádění změn. Zápisy z jednání RP (konají se v pondělky 11-13h) - https://forum.pirati.cz/republikove-predsednictvo-f61/zapisy-z-jednani-republikoveho-predsednictva-t35129-30.html Garanti do komunálních voleb (Dana Balcarová) Návrh usnesení: Republikový výbor ukládá republikovému předsednictvu a upgrade týmu zpracovat koncepci zapojení odborných garantů a týmů do stranické struktury a navržení, ve spolupráci s personálním odborem, způsob nakládání s rozpočtem pro garanty. PRO: 20, PROTI: 0, ZDRŽUJI SE: Vojtěch Pikal Schváleno. Strategie (Jakub Michálek) Mají ho předložit(dle OŘ), bude mít dvě části: Komunální volby a Nastavení změn ve fungování strany(upgrade). Jak se výbor chce zapojit: Skrze dva týmy? Do jakého termínu? Podněty bude dostávat VV, UT a odbory. Člověk na volby nebude dělat strategii změn. Odbory budou své připomínky k sestavení strategie komunikovat přímo s upgrade týmem, který má nyní schválené schůzky až do června (9. března, 29. března, 20. dubna, 11. 5., 1. 6. , 22. 6....) Strategie nám může pomoci i v komunální kampani. Jakub navrhne v pondělí na schůzce RP ke schválení rozpracování strategie (minule one-pager: "uspět ve volbách" a k tomu vše, co to znamená aka kvalitní kandidátky, programové body apod.) Jasné rozdělení úkolů jednotlivým lidem (týmům) - schvaluje RP. RV dostane k připomínkám a ke schválení sdílený dokument. Do konce března ke schválení. 12:17 Asistent RV (František Kopřiva) Diskuze jestli vybrat někoho kdo už má ve straně úvazek, nebo naopak nic. 12:25 Účetní služby (Beránek) Doprobíhává výběrové řízení - učetní služby + personální agenda + administrativní podpora proplácení (nahrazení z 99% redmine a wiki). Ukázalo se že vývoj bude násobně dražsí. Vývoj 3-4 měsíce. Chceme proaktivní, komunikativní, spolehlivou firmu. (Obrácení současného stavu) Máme dvě nabídky kam se obě vejdou (i s 1. Pirátskou, asi). a) Dvojklikové účetnictví (akcelerátor 21, vazba Janeček) - 10 externích účetních a platforma co vyvýjejí a doprogramují nám na míru. Možnost vyvinutí OS SW pro účetnictví neziskovek apod. b) Jana Hladíková, 20 let zkušeností (Hospodářská komora, Rozhodčí soud). Vývojové práce též třeba. Michálek: rozeslal nabídky. Probírá nabídky. Očekává se potřeba změny rozpočtu. Republikový výbor bere na vědomí zprávu o stavu zakázky. PRO: 20, PROTI: 0, zdrželi se: 0, usnesení schváleno. Schůze přerušena, jídlo je dole, hlasujte v doodlu. 14:15 Schůze je znovu zahájena Organizační a volební řád (Honza Novák) Změna organizačního řádu - přístup kontrolní komise k tajnému jednání republikového předsednictva (navrhovatel František Navrkal) - Záměr je aby KK mohla kontrolovat všechno https://hackmd.io/JwNgRmDMAmkKYFoDGEAMCAsAmJ0EA4BWYdAQzFJEoHYBGfAM1VqA KK šetří člena který kandidoval proti pirátské kandidátce (KK navrhuje změnit pravidla pro akndidáty tak, aby platili stejně i na kadidáty na jiných kandidátkách) Diskuze bude pokračovat na foru - předložit do podatelny Kandidátky do komunálních voleb (Jirka Rezek) Vojta P. zpracoval jak podávat kandidátky v redmine v podatelně Vytváření tabulky s kandidátními listinami Je třeba řešit celostátní spolupráci Změny PraH - Karty (Jaromír Beránek a Olga Richterová) Řešíme návrh změny pro platby kartami Cílem je aby šli platit výdaje na kampaň, sociální sítě Každé KS,hospodář.. by mohl mít právo si zřídit účet a kartu, s podmínkou doložení dokumentů do měsíce. https://docs.google.com/document/d/1ctrELHpaqUkKOdhDyUwtoaAiUFD78VtFNItcepugHr8/edit Transakce jsme řešili přes 1. pirátskou Doposud často kupovali reklamu na fb členové na svou osobu Cílem je zjednodušení proplácení hlavně do komunálních voleb Nyní se to dá snadno udělat přes živnostníka V Praze 10 jsme ready to vyzkoušet Potřeba jsou zřídit b. účty pro jednotlivé MS, KS a určit zodpovědné osoby, zřídit karty k účtům 1. varianta je - hospodáři budou všichni členové FO, budou pečlivě zaškoleni a vybráni 2. varianta je - hospodáři nebudou muset být členové FO Mohou se vyskytnou problémy s nedodáním dokladů Budeme schvalovat po částech Diskuze bude pokračovat na foru. Návrhy předkládat jednotlivě. Hlasování poslanců (Dana Balcarová) Bod přesunut na další fyzické zasedání RV spolu s poslaneckých klubem v březnu Výroční finanční zpráva (Vojtěch Pikal) Za 6 týdnů bude předložena Podmínky PARO K diskuzi nad obecnýma podmínkama. Tři věci: Počet hlasů na člena (snížit ze 7mi na 3 hlasy po 1200,--), minimální částku na 10 000,-, minimální částku na pravidlo tři Piráty Petr Tkadlec: Nelíbí se mi financování listů a center, máme to vracet voličům. Máme dělat v březnu, posunout k létu. Vojtěch Pikal: dvě kola, musí předložit předsednictvo, nejsou koncepce (Olga: Budou!) Michaela Vodová: Kdy vlastně dělat kola. Tomáš: Vyjasnit, k čemu má paro sloužit? Veřejný prospěch nebo rozpočtování interní dle členských hlasů. Dana: Je dobré, že jsou tam obě věci. Tkadlec: Nemyslím, si že je to dobré. Vojta: Jde o 2 různe veci, mohou existovat obě a jsou obě legitimní, dochází pak ke konkurenci a člověk neví, jak to hodnotit, at zvitezi hlas clena, tuto diskuzi bychom si meli odbyt Ivo: Plisty jsou smysluplné veci, mensi projekty lze resit na urovni kraji, nezahlcovat republiku Andrej: lze pouzivat penize na ver. prospesne projekty, nelze rict, ze to neni kampan Lukas C.: k Petrovi, k Plistum, nejprve vyhrajou penize v PaRo a pak podle toho udelaji svuj rozpocet kraje Petr: diskuze neni z me hlavy Mikulas F: v zemi, kde vsechny noviny patri oligarchům, je naprosto legitimni delat vlastni noviny, navic, kdyz jsou dobrovolnicky distribuovane a doufam, ze Plistu bude co nejvic Jakub: dosahli jsme urcite velikosti, na celostatní urovni by se mely resit jen celostatni projekty, lze to decentralizovat Petr: je to takove nespravedlive, nezpochybnuju smysluplnost novin, ale neni treba to resit z PaRo Vojta: nakup deskove hry monopoly povazuji za plytvani prostredky - jine hry nutne nemusi byt, vyrostli jsme, na CF celostatni presah, PaRo ma vyrovnavaci fci, byl bych nerad, kdybychom ho rozporcovali, neni to krok spravnym smerem, chci zachovat dobrovolnickou linii, ze lide spolorozhoduji, kam penize pujdou Mikulas: hlavni smysl PaRo - cleni primo alokuji cast rozpoctu, na co chteji, hlavní smysl je testovat organizaci a velky pocet projektu je uspech a meli bychom resit uzivatelskou privetivost, resit bychom to meli napric celou republikou, melo by to byt uzivatelsky privetive, napriklad filtry podle velikosti apod., vylepsit IT zazemi a UX. (lidé mohou hlasovat napric republikou pro projekty i z jinych kraju, nez jsou oni) Andrej: nezpochybnoval bych regionalni projekty, tymy na celostatni projekty moc neni Petr: jak rika Mikulas, cleny jsme si otestovali a nehledi se tolik na kvalitu projektu, ale spis na lokalni prislusnost Roj: mam stejne stanovisko jako Miky, neni treba je oddelovat, mistni lidi budou podporovat mistni projekt Jirka: kdyz to rozdelime lokalne, ztrati to smysl Vojta: Nemyslim si, ze lidi hlasuji jen pro projekty ve svem kraji a kdyz je blbej projekt v mem kraji, tak ho nepodporim, mohl by se udelat anonymni dotaznik, ale nevim, zda je to ten problem Daniela: 2 veci - narostly finance na kraje, spousta veci, sla financovat jen z Paro, nyni kraje mohou resit samy... Paro projekt, at je to opravdu projekt Petr: udelam anketu na CF, zda nechame tento system, otazka ver. prospesnych veci Misa V.: nebylo by lepsi definovat ten smysl? Co je cilem? Proc delame PaRo? Aby to lidi chapali Vojta: pred dalsim PaRo by mela probehnout diskuze nad definici Franta K,: pracovni skupina PaRo, pak se to hodi na foru Misa V: meli bychom mit termin Vojta: vsechny projekty, ktere se nevycerpaly, jsou k dispozici Tomas K: udelame usneseni pracovni skupiny, predlozi to do mesice Termíny dalších zasedání - Petr Tkadles Petr: v červenci by mělo být zasedání RV Míša: začínám být přehlcená povinnostmi Dana: lze udělat na teambuildingu na půl zasedání RV Vojta: je dobré si říct, kdy se chceme potkat před volbami Petr: v květnu bych navrhoval druhé letošní jednání RV, když to naplánujeme, tak sdružení, které bude akci pořádat, může na jednání nabalit další akce Daniela: ať se to stane součástí kampaně Petr: kampaň je celoročně Míša V: pozvánka do Jihlavy Petr: Praha, Jihlava a pak jeden další termín Ivo: Ja chci do Olomouce Franta: odsunul bych to na anketku na foru Petr: mam do Brna lepsi spojení, povolební Olomouc, ted Pardubice, Praha.., teď si řekneme, kde co chceme mít Vojta: chci poprosit, abyste pořešili doodly Petr: ukládám si zajištění doodlu s místy a časy, Praha, Jihlava - je to orientační, druhá Jihlava, třetí Praha, čtvrtá Olomouc Doplnění demokratického minima - Petr Tkadlec Petr: problém se zaznamenáváním do evide. lob. kontaktů, buď demokratické minimum doplníme, nebo vypracujeme etický kodex zastupitele Vojta: nechci evidenci zanášet do demokratického minima, které je o demokratických systémech Petr: to co je pro poslance, udělat pro zastupitele, ale v třetinové verzi Vojta: otevřít diskuzi, co by tam mělo být - diskuze s veřejným kalendářem, majetková přiznání nadrámec Petr: zvolenej zastupitel by měl mít majetkové přiznání Misa: je pouzitelny kodex, co ma praha? Petr: urcite jo Misa: prijde mi to jako soucast, delo se to před 4 rokama Mikulas: doporucuji, aby to RV nechal v gestci MS, ale bylo by vhodné vypracovat vzorovy kodex, inspirovat se prazskym, je jednodussí, nez poslanecky Daniela: je to majetkove priznani az v pripade po zvoleni? Ano Míra B: v Praze to budeme chtít dopředu Petr: shrnutí - vypracuje se dokument - kdo se toho ujme? Ktery da doporuceni vsem krajum, ale nemusi dodrzovat primo tento dokument, ale každý člověk, co kandiduje, by to měl podepsat, kdo si to vezme na starost? Franta K.: sedni si nad tím s byrokratickym tymem? A to je kdo? .. Jakub, Vojta a Navrkal Petr: tak já si nad tím sednu a prepracuju ten prazsky Jakub: Pohlidejte si, ze kandidati neprejdou k jine strane Franta K.: hlasim se do rozpravy, Knotek odesel sam, zasadni poruseni stanov, mame mit prostredek, jak ho okamzite vyhodit Franta K: návrh - Petře prosím, ať to přešíš se zástupci RK a KK Petr: zkusim jim to zadat, at to vypracuji, beru na vědomí 16:07 Spořící účet (Jaromír Beránek) Máme na účtu asi 56 mil korun, a příjde v dalších letech 115 mil. a) Když to necháme jen ležet na účtu, budeme mít jen 0,5% ročně. Je to k ničemu a je to riziko jedné banky (pojištění do 100 000€). b) Více spořících účtů, ve více různých bankách. c) Spolupráce s nebankovním subjektem Tkadlec: já bych jen spořící účet. Dana W: termínované vklady, ať to vydělává Pikal: termínované vklady na max, ale max podílové fondy u renovovaných bank Jiné nápady: Bitcoin, (archivní) Rum je velmi likvidní, investiční máslo Varianty:§§ a) superkonzarvativní, 2 banky b) superdiverzifikovaný (20 bank) c) smíšené produkty Mikuláš Ferjenčík: Pozor na střet zájmů, naše politické rozhodování ovlivňuje ceny akciových trhů. Ke zvážení nemovitosti. Jinak teď 4 banky, termínované vklady, nepouštět se do podnikání. Jaromír: Nemovitosti mají špatnou likvidutu. A nejsme firma, kdo se o ten barák bude starat. Zpráva o financování kampaně Vojtěch Pikal předloží zprávu o financování kampaňě ke schválení v referendu Rozpočet a výhled 2021 https://docs.google.com/spreadsheets/d/1po06_RAsT-JTdmPC05TEDTu-AyNl6XKwDTvaX6GaLnU/edit#gid=2110933411 Informační diskuze o rozpočtu a výhledu. RV bude sledovat čerpání. 17:15 Zkrácená verze JdŘ pro KS a MS Jednací řády pro primárky, Jmk má vlastní jednací řád, LiK má vlastní jednací řád, jiní jedou podle zásad týmové spolupráce. https://wiki.pirati.cz/rules/or_zatys Máme Změny JdŘ RV - https://forum.pirati.cz/post542958.html#p542958 SMS notifikace o hlasování Asistent RV bude hlídat účast a připomínat hlasování Navržené body k doprobrání: 4) Prostředky na krajské psavce 3) Informace od RV ke KS o komunále 2) Možnosti mediálních výzkum 1) 1. Pirátská s.r.o. ad 1. Pirátská s.r.o. Prezentace: Předkládat výroční finanční zprávu. ad 2. Možnosti mediálních výzkum Mediální odbor poptává kraje, zda mají zájem o výzkum motivací a bariér voličů Pirátů za 25 000,- Mediální odbor bude zadávat výzkum na tracking témat voličů a příznivců Pirátů na jejich chování ve sněmovně. ad 3. Informace od RV ke KS o komunále RV by mělo dát nějaké limity pro akceptovatelnost volebních spoluprací. A idealistické představy. Jakub Michálek: Udělejme doproručení KF ve smyslu "Nepoškozovat dobré jméno Pirátů, jinak volná ruka." "Nenabírejme každého, jen to co jsou přínosem." Petr Tkadlec: Rozesílat pokyny i KoDo. Franta bude dělat doporučení. Jakub doporučuje dát zvláštní pozornost městům, kde můžeme vyhrát a povolební strategii. Tomáš: ToPku by jsem měli nechat dožít a ANA si nevšímat. Punkie: Čím nižší úroveň, tím je možno větší dobrodružství. ad 4) Krajskští pravci (Tomáš Karlík) Chybí širší koncepce MO, shora platit psavce pát set za dílo (TZ). Lukáš Č.: Nestavěl bych to tak, že když to píše, že ho to nebude motivovat. Spíše chybí munice. KVK - přesně problém u nás. Mikuláš Ferjenčík: Vnímá problém centralizace strany, měli bychom mít mimopražské pozice. Nastavíme-li standart, že za každou tiskovku se platí, do tří let se bude psát daleko míň tiskovek. Podvážeme tím dobrovolnické zázemí. Nemá promyšlené jak na to. Tomáš/Tomáš: Potřebujem vzor na mediální DPP/smlouvu o dílo. Metodiku. - máme pravidla pro placené úkoly: https://wiki.pirati.cz/rules/ppu Dana Bílá: Největší problém je vytěžovat zastupitele o materiál. Zavádíme placenej bič. Roj: Psavci to sami o sobě nezachrání, když není o čem psát. Kraj musí hledat a řešit kauzy a psavcí je musí správně prezentovat. Neboť, jak říká přísloví: "Z hovna bič neupleteš". 19:06 - končíme. c) 15 Strategie předsednictva a další pravidelné reporty, Vojtěch Pikal, 45 minut viewtopic.php?p=539313#p539313 a) 14 Garanti do komunálních voleb, Dana Balcarová, 30 minut viewtopic.php?p=538885#p538885 q) 14 Volební výbor, nové sídlo, Olga Richterová, 30 minut viewtopic.php?p=542599#p542599 l) 13 Strategie, Jakub Michálek, 60 minut viewtopic.php?p=541383#p541383 r) 13 Asistent RV, František Kopřiva, 10 minut viewtopic.php?p=542607#p542607 s) 13 Výběrovka účetní služby, Jakub Michálek, 30 minut viewtopic.php?p=542659#p542659 t) 13 Organizační a volební řád, Jan Novák, 10 minut viewtopic.php?p=542856#p542856 b) 12 Kandidátky do komunálních voleb, Jiří Rezek, 20 minut viewtopic.php?p=538970#p538970 n) 12 Změny PraH - Karty, Jaromír Beránek, 15 minut viewtopic.php?p=541502#p541502 u) 12 Hlasování poslanců, Dana Balcarová, 15 minut viewtopic.php?p=542823#p542823 e) 11 Výroční finanční zpráva a výsledky hospodaření Vojtěch Pikal, 30 minut viewtopic.php?p=539314#p539314 k) 11 Podmínky PARO, Tomáš Karlík, 30 minut viewtopic.php?p=541299#p541299 m) 11 Reporty odborů, Vedoucí odborů, 30 minut g) 9 Termíny dalších zasedání, Petr Tkadlec, 15 minut viewtopic.php?p=539875#p539875 h) 9 Drobná změna volebního řádu, Tomáš Koláčný, 20 minut viewtopic.php?p=540867#p540867 (bylo vypořádáno v rámci RV 18/2017, tedy stahuji a omlouvám se; Tomáš Koláčný) i) 9 Doplnění demokratického minima, Petr Tkadlec, 30 minut viewtopic.php?p=541059#p541059 p) 9 Spořící účet, Jaromír Beránek, 15 minut viewtopic.php?p=542517#p542517 d) 8 Zpráva o financování kampaně, Vojtěch Pikal, 30 minut viewtopic.php?p=539314#p539314 f) 8 Info o rozpočtu + výhled do 2021, Petr Tkadlec, 30 minut viewtopic.php?p=539487#p539487 j) 8 Zkrácená verze JdŘ pro KS a MS, Petr Tkadlec, 15 minut viewtopic.php?p=541065#p541065 v) 7 Změny jednacích řádů, Vojtěch Pikal, 45 minut viewtopic.php?p=542958#p542958 w) 3 Prezentace pana Husáka z Arca Capital, Jaromír Beránek 15 minut viewtopic.php?p=543123#p543123