Co se děje v EU?

V září 2013 navrhla Evropská komise regulaci pro jednotný telekomunikační trh - tato legislativa by uchovala síťovou neutralitu v Evropském právu. Avšak návrh Komise obsahoval několik problematických nedostatků, které by dovolily poskytovatelům připojení k Internetu (ISP) narušit síťovou neutralitu. Skrze ustanovení o "specializovaných službách" by mohli ISP vytvořit diskriminační, prioritizovaný přístup k vybranému obsahu. Návrh také dovoluje diskriminační blokování webových stránek, aplikací a obsahu -- hrozba právnímu řádu a svobodě vyjadřování.

Naštěstí Evropský parlament usilovně pracoval na odstranění těchto nedostatků a 3. dubna 2014 odhlasoval jasná a závazná pravidla pro síťovou neutralitu. Ačkoliv věci zpočátku vypadaly ponuře, vaše úsilí se Zachraňte Internet pomohly Europarlamentu přijmout text se silnými pojistkami síťové neutrality. Tomuto hlasování tleskaly miliony lidí po celém světě.

Po tomto víťězství se členské státy EU setkaly v Radě a věc pokračovala jen velmi pomalu - zabralo skoro rok, než se dohodly na společném postoji. Dohodli se na novém textu, který zahrnoval nedostatky, které by silně podkopaly budoucnost Internetu. Pokud by byl přijat, byly by zavedeny placené "rychlé pruhy", což by znamenalo cenovou diskriminaci v EU. Navíc by se umožnilo nelegální, svévolné blokování legálního obsahu.

Touto politickou dohodou 28 členských států začalo vyjednávání mezi třemi institucemi v tzv. Dohadovacím výboru. Během pozdního nočního zasedání, ve 2 ráno, bylo mezi třemi institucemi dosaženo dohody, která zanechává všechny důležité otázky nezodpovězeny. Tento nový text je dvojznačný a obsahuje ustanovení, které by mohlo být zneužito pro vytváření skulin, které by umožnily diskriminaci na internetu. Nejasnosti musí být během nadcházejího hlasování v Parlamentu opraveny. Tohle je poslední příležitost pro tvého zastupitele pozměnit zákon a podpořit skutečnou sítovou neutralitu. Během plenárního zasedání budou předloženy pozměnovací návrhy, za které musíme všichni bojovat, protože jen tak lze ochránit internet s jeho různorodostí a inovacemi, které přinesly poslední desetiletí.

Buď Rada po hlasování v Evropském parlamentu přijme dodatky nebo nastane další kolo vyjednávání v Dohadovacím výboru. Až se dohodne konečné znění, Sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací (BEREC), bude pořádat konzultace, do kterých se může zapojit každý a které budou zohledněny při vytváření doporučení založených na legislativě přijaté v EU. Tato doporučení a legislativa budou závazná pro národní regulátory telekomunikačních společností, kteří určují pravidla pro telekomunikační společnosti ve všech 28 členských státech.

vysvětlení dohadovacího výboru

Pokud se chcete dozvědět více o boji za nezávislost internetu v Evropě podívejte se na:

Pro skutečně hlouboké ponoření do tohoto legislativního návrhu, nabízíme tyto základní dokumenty: