Jednání republikového předsednictva 16.-18.9. 2016 v domě Vašíčkových v Čejkovicích. Přítomni: Republikové předsednictvo: Ivan Bartoš, Vojtěch Pikal, Martin Šmída, Jakub Michálek, Ivo Vašíček Hosté: Mikuláš Ferjenčík (MO), Lydie Bartošová (člen), Maria Vašíčková (člen), Martin Duška, Elizabet Kovačeva (asistentka RP) Program: 1. Strategie strany 2. Vize ČR 3. Operativa 3.1. Odměňování vedoucích 3.2. Zpoždění finančního odboru 3.3. Prodloužení rozhodujících hlasování 3.4. Plnění schválených úkolů 3.4.1. Evidence členů 3.4.2. Celostátní vydání senátních novin 3.4.3. Evidence členských příspěvků 3.4.4. Strategický tým 3.4.5. Volební štáb 3.4.6. Webařský tým - celostátní web 3.4.. Byrokratický tým 3.4.8. Informační tým 3.4.9. Výběrové řízení asistent pro administrativu 3.4.10. Výběrové řízení celostátní koordinátor dobrovolníků 3.4.11. Rozpočet 2017 3.4.12. Doplnění prohlášení kandidáta 3.4.13. Soutěž základní příjem 3.4.14. Krajský tým 3.4.15. Parlamentní tým 3.4.16. Tým pro zkoumání základního příjmu 3.4.17. Fundraisingový tým 3.4.18. Tým propagační předměty 3.4.19. Datový a analytický tým 3.5. Právní služby 3.5.1.Madiace Jiránek (Vložený bod): Záměr propagační předměty 3,5,1, Právní služby Jižní Morava 3.5.2. Právní služby Seriály 3.5.3. Odměny a záměry Hajný 3.5.3.1. Spor o věk senátorů 3.5.4. Foto Loužek 3.5.5. Koncepce právních služeb 3.6. Technické normy 3.7. Prezident 3.8. Svolání zasedání republikového výboru 3.9. Seznam dodavatelů 3.10. Okrskové volební komise 3.11. Nominace Korytář 3.12. Rozdělení gescí 3.13. Převedení programového prohlášení do rm 3.14. Kontrola účtování 3.15. Publikace zápisu Sobota: 1. Strategie RP projednávalo strategii pro volby do PČR 2017. - Na návrh Jakuba Michálka byl diskutován dokument strategie strany do parlamentních voleb 2017 vzhledem k tomu, že se jedná o zatím nejdůležitější volby. - V diskuzi bylo dohodnuto, že tento dokument, který bude učovat konkrétní kroky a postupy, má být orientován na členy a dívat se na stranu jako na "služební organizaci" z hlediska jednotlivých zájmových supin (členů, voličů, zastupitelů, médií, konkurenčních politiků, státu...). - Strategie bude rozdělena do tří rovnocenných pilířů: "Politika", "Média a kampaň", "Lidé a organizace". - Pro každý krok/bod musí být jasně stanoveno, co má tento přinést z pohledu jednotlivých zájmových skupin, zodpovědnosti a měřítka úspěšnosti a neúspěšnosti. - Zpracování je uloženo Vojtěchu Pikalovi přičemž k pomoci se na místě přihlásili Ivan Bartoš a Lydie Bartošová. - Výstup - https://pad.pirati.cz/p/strategie2017 - Úkol: https://redmine.pirati.cz/issues/3377 2. Vize České republiky aneb Co nám chybí - co musíme dělat, abychom uspěli - Je třeba hledat volná místa, tedy věci, které nikdo nekritizuje, protože vyhovují VŠEM politickým stranám - např. nízká účast zastupitelů, zneužívání politických trafik v městských firmách, neřešené kauzy apod. - Následovala diskuze nad programen, zejména volebním programem 2017 a bylo dohodnuto, že je třeba začít připravovat volební program (sadu dokumentů) jako dokument určený zejména voličům, a to včetně otázek prezentace. - - - Potřebujeme "standardní program", který pro jednotlivé skupiny voličů přehledně vystihne, co nabízíme. Nejde o programový posun, nýbrž o konkrétní aplikaci našeho programu a vize. - zpracování uloženo v rámci parlamentního týmu (https://redmine.pirati.cz/issues/3379 ) Ivanu Bartošovi. Neděle: 3. Operativa 3.1. Odměňování vedoucích odborů poznámka: schválit pouze do několika měsíců do voleb, aby bylo do 50.000 Kč - bylo diskutováno odměňování vedoucích odborů v rámci běžícího jednání zde: https://forum.pirati.cz/jednani-republikoveho-predsednictva-f525/rp-70-2016-pravidelne-odmeny-vedoucich-t34889.html - shoda na potřeba přiměřeného odměňování. Na výzvu o uvedení náročnosti reagovali toliko dva odbory (MO, AO), telefonicky doplněny další. - diskuze nad nastavením ceny, elegantní řešení (1 500,- základ za pohotovost + 100,-/h) navrhl Mikuláš Ferjenčík. Návrh usnesení: Republikové předsednictvo schvaluje následující systém odměňování vedoucích: 1. RP nabízí vedoucím orgánů na celostátní úrovni uzavření zadávacího listu (smlouvy o výkonu funkce) za standardních podmínek pro placené úkoly, a to na základě vyjádření zájmu vedoucího. Odhad časové náročnosti a výši odměny budou předmětem jednání s RP. Nabídka platí vždy maximálně pro jednu osobu na orgán. Smlouva podléhá schválení republikovým výborem. Odměna bude mít následující složky: odměnu podle počtu hodin, pevnou částku (zohledňuje pohotovost), úkolovou odměnu. 2. Podle bodu 1. se schvaluje záměr a republikovému výboru se předkládá: Martin Kučera, vedoucí administrativního odboru, 10 hodin týdně, Mikuláš Ferjenčík, vedoucí mediální odboru, 10 hodin týdně, Lukáš Černohorský, pověřený vedoucí finančního odboru, 8 hodin týdně, Ondřej Profant, vedoucí technického odboru, 6 hodin týdně, Vojta Pikal, člen republikového předsednictva, 10 hodin týdně, Odměna jednotná: 1500 Kč + 100 Kč/hodinu. Odměna má následující složky: odměnu podle počtu hodin, pevnou částku (zohledňuje pohotovost), úkolovou odměnu. 3. Republikové předsednictvo navrhuje republikovému výboru: - Současný § 6 pravidel hospodaření se označuje jako odstavec 1 a do pravidel hospodaření se vkládá § 6 odst. 2, který zní: - (2) Výběrové řízení na zakázku podle odstavce 1 se nevyhlašuje, pokud proběhl výběr jiným předepsaným způsobem nebo to nedává smysl (např. jde o místo obsazené volbou, rozšíření nájmu v jednom objektu apod.). Použití této výjimky podléhá předchozímu souhlasu příslušného schvalujícího orgánu a musí být předem oznámeno kontrolní komisi. - Republikové předsednictvo schvaluje v případě Lukáše Černohorského záměr do konce roku (nebo výkonu funkce) dle výše uvedeného tak, že smlouva bude podepsána ještě před schválením republikovým výborem (záměr pod 50 000 Kč). - Republikové předsednictvo ukládá Vojtovi Pikalovi provedení, tj. předložit na republikovému výboru, připravit zadávací listy, určit rozpočtové položky, a určuje ho hospodářem apod. PRO: Všichni. Bod 4 doplněn všichni bez Šmídy. Úkol Odměny vedoucích: https://redmine.pirati.cz/issues/3907 3.2. Zpoždění finančního odboru Doporučujeme doplnit jednoho proplaceče pro usnadnění a zrychlení práce (např. Petra Viletu pro centrální/krajské platby) placeného z finančního odboru + jsme schválili okamžitý záměr částečně uvolnit pověřeného vedoucího, očekáváme, že se posune volba řádného vedoucího Úkol Najmutí proplaceče: https://redmine.pirati.cz/issues/3908 3.3. Přodloužení rozhodujících hlasování Úkol pro administrativní odbor: dávat každé kolo rozhodujícího hlasování, není-li jiných vážných důvodů, na celý víkend; při další velké novele zahrnout do jednacího řádu. Schváleno, PRO: 4 PROTI: Šmída. Odkaz: https://redmine.pirati.cz/issues/3909 3.4. Plnění schválených úkolů tzn. body 3.4.1. až 3.4.19. patří pod Broušení na Parlament, viz https://redmine.pirati.cz/versions/5 https://github.com/pirati-byro/spisy-parl-2016 3.4.1. Evidence členů: https://redmine.pirati.cz/issues/2156 3.4.2. Celostátní vydání senátních novin: https://redmine.pirati.cz/issues/3131 3.4.3. Evidence členských příspěvků: https://redmine.pirati.cz/issues/3146 3.4.4. Strategický tým: https://redmine.pirati.cz/issues/3377 3.4.5. Volební štáb: https://redmine.pirati.cz/issues/3380 3.4.6. Webařský tým - Celostátní web: https://redmine.pirati.cz/issues/3382 3.4.7. Byrokratický tým (AO): https://redmine.pirati.cz/issues/3383 3.4.8. Informační tým (AO): https://redmine.pirati.cz/issues/3384 3.4.9. Výběrové řízení asistent pro administrativu 3.4.10. Výběrové řízení celostátní koordinátor dobrovolníků 3.4.11. Rozpočet 2017: https://redmine.pirati.cz/issues/3461#note-4 3.4.12. Doplnění prohlášení kandidáta (AO): https://redmine.pirati.cz/issues/3626 3.4.13. Soutěž základní příjem: https://redmine.pirati.cz/issues/3834, https://redmine.pirati.cz/issues/3834#note-6 3.4.14. Krajský tým (RP, dlouhodobý úkol): https://redmine.pirati.cz/issues/3378 3.4.15. Parlamentní tým (RP, dlouhodobý úkol): https://redmine.pirati.cz/issues/3379 3.4.16.: Tým pro zkoumání základního příjmu (RP, dlouhodobý úkol a viz bod 3.4.13.): https://redmine.pirati.cz/issues/3385 3.4.17.: Fundraisingový tým (RP, dlouhodobý úkol): https://redmine.pirati.cz/issues/3386 3.4.18: Tým propagační předměty https://redmine.pirati.cz/issues/3387, https://redmine.pirati.cz/issues/3387#note-7 - schváleno jednomyslně 3.4.19.: Datový a analytický tým (RP, dlouhodobý úkol): https://redmine.pirati.cz/issues/3390 - Volební program Pirátů do Parlamentu 2017 https://pad.pirati.cz/p/program2017 - Analýza voličů pro volby 2017 https://docs.google.com/document/d/19Lhy6WW9EjtDjyCpHkU7kUoQzaeHWdF0VTKH2zlwPRk/edit?ts=577b8065 3.5. Právní služby 3.5.1.: Mediace Jíránek - Martin Jiránek - o mediaci nemáme zájem, věc řeší Martin, ať nás starosta klidně zažaluje - Úkol: https://redmine.pirati.cz/issues/3956 (soukromý) 3.5.1. Právník pro Jihomoravský kraj; stále prosím vaše vyjádření: https://forum.pirati.cz/jednani-republikoveho-predsednictva-f525/rp-69-2016-pravnik-pro-moravu-jizni-t34826.html 3.5.2. Dotažení--Výběrko na právníka v kauze Sleduju seriály: https://forum.pirati.cz/jednani-republikoveho-predsednictva-f525/rp-52-2016-zamer-vyberoveho-rizeni-pravnik-sledujuserialy-t34119.html cca tohle: https://redmine.pirati.cz/issues/3958 3.5.3. Odměny a záměry Hajný: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1JycNT3d6KkUWfioW9rcZu1QEFLtjNwWeAV8oxJRHbwg/edit#gid=0 Úkol: https://redmine.pirati.cz/issues/3957 3.5.3.1. Pořád-viz - https://forum.pirati.cz/post469020.html#p469020 - vyroben úkol: https://redmine.pirati.cz/issues/3959 3.5.4. Foto Loužek - Wikimedia neprávem použila fotku, jedná s námi o náhradě. My požadujeme od Wikimedia 10000 Kč, z toho 5000 Kč dáme Honzovi a zbytek zůstane straně - dáme jako dar Wikimedii a pak vydáme tiskovou zprávu - Návrh schválen: PRO všichni. - VP provede - sem odkaz na redmine - https://redmine.pirati.cz/issues/3960 3.5.5. Koncepce právních služeb - Republikové předsednictvo schvaluje koncepci zajištění právních služeb pro stranu, jak je uvedena na https://pad.pirati.cz/p/pravni. PRO: Všichni. - úkol: https://redmine.pirati.cz/issues/3961 3.6. Technické normy - rozhodnout o dalším postupu - Republikové předsednictvo ukládá Jakubu Michálkovi prezentovat výsledky sporu o technické normy na zastupitelském úterý v Praze. PRO:4, 1 nepřítomen. Schváleno. - Úkol: https://redmine.pirati.cz/issues/3962 3.7. Prezident - rozhodnout o dalším postupu / předat pověření Republikové předsednictvo 1. bere na vědomí zprávu o jednání, 2. konstatuje, že Pirátská strana zatím nemá záměr podpořit konkrétního kandidáta, 3. Setrvává na požadavcích v dokumentu XXX a zváží podporu v okamžiku, kdy se vyprofiluje jasný okruh kandidátů. PRO: Všichni. redmine: https://redmine.pirati.cz/issues/3148 3.8. Svolání zasedání republikového výboru - Předsednictvo ukládá IB iniciovat uspořádání následujících akcí: 1. republikový výbor 22. 10. 2016 do Prahy (Pirátské centrum) - jednatel RV, 2. PirateCon pro krajské zastupitele po volbách zastupitele (23.10.) - mediální odbor - a souhlasí s náklady na tento záměr ve výši 10 000 Kč. PRO: Všichni. úkol: https://redmine.pirati.cz/issues/3964 3.9. Seznam dodavatelů a platů ve straně - Máme seznam placených lidí: https://github.com/pirati-byro/transparence/blob/master/payroll.csv - Uložit finančnímu odboru vytvořit seznam ostatních (sdílených) dodavatelů služeb, návod(y) k jejich používání a rozúčtovávání (viz draft https://pad.pirati.cz/p/ucto ) - PRO 4, ZDRŽEL SE:1. Schváleno. - zde: https://redmine.pirati.cz/issues/2971?issue_count=42&issue_position=42&prev_issue_id=2970#note-1 3.11. nominace Korytář Podpora Korytář - dořešeno: https://redmine.pirati.cz/issues/3659 3.10. okrskové volební komise - upravit delegace tak, aby nám úřady nevolaly, když se jim nepodaří členy komise kontaktovat. Úkol: https://redmine.pirati.cz/issues/3966 - Mimořádné odměny OVK; standa, tobias, kučera. RP schvaluje záměr vyplatit mimořádnou odměnu za vývoj systému a realizaci delegace do OVK s náklady max. 10 000 Kč a ukládá VP dohlédnout na jejich rozdělení. Hlasování: 4PRO:4, 1 nepřítomen, SCHVÁLENO. úkol: https://redmine.pirati.cz/issues/3965 - Návod pro OVK, že mají být na místě po celou dobu, provedeno na místě: https://www.pirati.cz/ao/navody/komise?do=diff&rev2%5B0%5D=1473152969&rev2%5B1%5D=&difftype=sidebyside Konec Dále neprojednáno/Ostatní: 3.12. Rozdělení gescí nad odbory - kraji, mo - Ivan, ao - Vojta, to - Jakub, po - Martin, zo - Vojta, fo - Ivo Přeneseno sem: https://redmine.pirati.cz/issues/3967 3.13. Převedení programového prohlášení do rm - bude v rámci strategie - má na starosti Vojta https://redmine.pirati.cz/issues/3968 Povolebni strategie per kraj - Uložit PO? Založeno zde: https://redmine.pirati.cz/issues/3969 (čísla účtů přijatých plateb veřejně - v účetnictví + data ukradená krtkem) Smlouva s PPL. Řeší MŠ, děkujeme, reportuje: https://redmine.pirati.cz/issues/3375 - uzavřeno Systém evidence záměrů https://redmine.pirati.cz/issues/3734, schváleno, předáno (případně si zapněte sledování) 3.14. Kontrola účtování - řeší Ivo: https://redmine.pirati.cz/issues/3735 bude příště 3.15. Publikace zápisu: Vojta s Elizabet zajistí publikací zápisu, předání úkolů atd.